zaterdag 11 november 2017

Surinaamse Padie Boeren Associatie vraagt president Bouterse importverbod Glyfosaat te herzien

'Schade voor volksgezondheid nog niet duidelijk bewezen, zowel in Europa als in Amerika'


De Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) heeft vrijdag president Desi Bouterse gevraagd om het importverbod op het bestrijdingsmiddel Glyfosaat te herzien. Voorzitter Harinandan Oemraw zegt, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 11 november 2017, dat dit besluit is genomen omdat het middel schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. 

Het wordt gebruikt door rijstboeren om hoog onkruid op de dammen te bestrijden en het onderhouden van sloten zodat het water uit de arealen afgevoerd kan worden.

In de brief die vrijdag naar de president is gestuurd staat, dat eerder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) het gebruik van sommige pesticiden had verboden op basis van de Rotterdam Conventie, maar Glyfosaat valt daar nog niet onder. Mocht het zover komen dan zal een gedoogperiode moeten worden toegestaan.

'Wij van de organisatie uiten ons misnoegen, omdat we weten dat dit product onder de loep wordt genomen door internationale organisaties en dat het eerder aangehaalde - schade aan de volksgezondheid - nog niet duidelijk bewezen is zowel in Europa als in Amerika.'

Oemraw zegt, dat de wijze van gebruik van het middel in Suriname verschilt met die van het buitenland. Daar wordt het product aan het gewas toegediend. 'Wij onderkennen dat deze manier van toepassen gevaarlijk kan zijn voor de consument.'

Oemraw zegt verder begrepen te hebben, dat importeurs door het ministerie zijn geadviseerd om naar een alternatief uit te kijken. Dat hebben zo ook gedaan, maar het product dat ze op het oog hebben is vijfmaal duurder dan Glyfosaat en bovendien is het ook niet zo effectief.

Ter informatie:

https://www.ad.nl/politiek/eu-totale-impasse-over-landbouwgif-glyfosaat~aaaf5e8d/
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten