zaterdag 11 november 2017

Utrechts gezin verdacht van grootschalige drugshandel met belangrijke Surinaamse link

Strafzaak tegen familie verdacht van drugshandel loopt forse vertraging op 

OM vermoedt, dat de familie een cocaïnetransport vanuit Suriname wilde opzetten


Het Utrechtse gezin uit de wijk Lombok, dat werd aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel, mag de strafzaak in vrijheid afwachten. De familie wordt ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd en het verdiende geld te hebben witgewassen met een zonnestudio. Dit bericht het AD vandaag, zaterdag 11 november 2017.

De zaak draait om vier zoons, hun vader (61) en moeder (53). Zij werden in februari van dit jaar aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikte zoon Mohamed G. de zonnestudio als dekmantel voor de criminele activiteiten van de familie.

Volgens Anis Boumanjal, de advocaat die Mohamed bijstaat, is de verwachting dat de behandeling van de strafzaak nog lang op zich laat wachten. De verdachten hebben wel hun paspoort moeten inleveren en mogen in de tussentijd geen contact opnemen met getuigen. 'Eerder dan 2019 zal de zaak niet behandeld worden. Het OM zet hoog in met de verdenkingen, zodat allerlei nadere onderzoeken, zoals gevraagd door de verdediging en toegewezen door de rechtbank, moeten plaatsvinden. Tal van getuigen moeten worden gehoord, waaronder getuigen die in China en in Zuid-Amerika verblijven. Voordat die getuigen zijn gehoord, zijn we een flinke tijd verder.'

De advocaten van de verdachten hebben aangedrongen op deze verhoren. Een drietal Chinezen werd in Nederland opgepakt toen de politie binnenviel in een hennepplantage. Volgens Justitie knipten deze Chinezen de hennepplanten in opdracht van de familie G. De Nederlandse overheid heeft hen als ongewenst vreemdeling betiteld, waarna ze zijn uitgezet. Mogelijk lopen deze personen in China groot gevaar, omdat betrokkenheid bij drugs in China op een andere manier wordt bestraft. Het OM wilde daarom niet dat deze getuigen uit China worden gehoord.

Boumanjal: 'Maar, het kan niet zo zijn dat belangrijke getuigen worden uitgezet om vervolgens moeilijk te doen over het horen van deze getuigen omdát ze zijn uitgezet, maar tegelijkertijd geen afstand willen doen van de mogelijke belastende verklaringen van deze getuigen voor het bewijs. Dat is de wereld op zijn kop.'

Ook in Suriname zijn er belangrijke getuigen voor de strafzaak. Het OM vermoedt namelijk dat de familie een cocaïnetransport vanuit Suriname wilde opzetten. Getuigen hiervoor bevinden zich in Suriname.

Het onderzoek naar de Utrechts-Marokkaanse familie startte in 2016. Na maanden van onderzoek en vele uren telefoongesprekken af te hebben geluisterd, kwam het onderzoeksteam tot de conclusie dat de familie verantwoordelijk was voor het opzetten van een omvangrijke drugslijn in Utrecht. Zoekteams van de Landelijke Eenheid van de politie en defensie deden zoekingen in zeven woningen in Utrecht, in Amsterdam en drie in België. Daarbij werden sommen geld, drugs en een vuurwapen aangetroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten