zaterdag 11 november 2017

Brazilië: Rapport toont aanhoudende verslechtering situatie inheemse rechten

Gewapende aanvallen op en verwoesting van inheemse gronden gaan door


De Unrepresented Nations and People Organization (UNPO) bericht donderdag 9 november 2017, dat op 5 oktober 2017 de inheemse missionarisraad (CIMI, Conselho Indigenista Missionário) haar rapport - zie onderaan - presenteerde over geweld tegen inheemse volkeren in Brazilië, vastgelegd in 2016.

Het rapport signaleert een aanzienlijke toename van schendingen van inheemse rechten. Daaronder zijn onder meer kindersterfte, zelfmoord, moord en nalatigheid en vertragingen bij de regularisatie van traditionele landen.

Het rapport belicht ook de politieke tegenvallers voor inheemse rechten en besteedt speciale aandacht aan de toeëigening van de voorouderlijke landen van inheemse volkeren en traditionele gemeenschappen. Volgens de federale Grondwet hadden alle inheemse gebieden tot 1993 afgebakend moeten zijn. Vierentwintig jaar later is het demarcatieproces nog steeds niet voltooid.

2016 Was opnieuw een jaar van constante invasie en verwoesting van inheemse gronden, zelfs van gronden die al eerder waren afgebakend. In totaal waren er 59 gevallen van bezettingen van gronden en illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen.

De gegevens die in dit rapport worden gepresenteerd met betrekking tot het weglaten en vertragen van regularisatie van het land, zijn bijgewerkt op 19 september 2017 en tonen aan, dat 836 territoria niet gemarkeerd zijn.



Hoewel inheemsen onvoldoende steun hebben van officiële instanties, wordt de kracht van ruralisten versterkt door voorgestelde wijzigingen in de Grondwet, wetsontwerpen, voorlopige maatregelen, voorwaarden, verordeningen, budgettaire knelpunten en de ontmanteling van FUNAI (Fundação Nacional do Índio) - de overheidsinstelling die belast is met de bescherming van inheemse volkeren.

Het rapport wijst op de alarmerende toename van 136 gevallen van overlijden van inheemse kinderen jonger dan 5 jaar sinds vorig jaar. Volgens het speciale secretariaat van Inheemse Volksgezondheid (Sesai, Secretaria Especial de Saúde Indígena), treden de sterfgevallen op als gevolg van een gebrek aan hulp en ernstige ondervoeding.

Met betrekking tot zelfmoorden werden 106 gevallen gemeld; dit waren 15 meer dan in 2015. Het grootste aantal gevallen in 2016 werd gemeld in het gebied van Dsei Yanomami, gevolgd door Mato Grosso do Sul. Vorig jaar kampte de Guarani-Kaiowá gemeenschap van Mato Grosso do Sul met een toegenomen reeks gewelddadige aanvallen op hun inheemse gronden, waaronder de tragedie die plaatsvond in de gemeente Caarapó, die bekend werd als het 'Caarapó bloedbad'. Het is echter moeilijk om een ​​uitgebreide analyse te maken vanwege het gebrek aan gedetailleerde informatie.

Terwijl de inheemse gemeenschappen wachten op de afbakening van hun land, worden ze nog steeds aangevallen door gewapende agressors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten