zaterdag 11 november 2017

Familie van kapitein inheems dorp Pikin Saron verlaat dorp vanwege bedreigingen

Politie adviseert directe familieleden van kapitein Tapoto tijdelijk het dorp te verlaten

 
'Ik kan sinds woensdag niet meer goed slapen en moet telkens naar buiten kijken, of mensen mij kwaad gaan doen. Ik leef echt met vrees en dat is helemaal niet leuk', zegt Concilia Moera-awali, zus van kapitein Url Tapoto van het inheems dorp Pikin Saron in het district Para vandaag, zaterdag 11 november 2017, in de Ware Tijd. 

Ze praat naar aanleiding van het in brand steken van de schoolbus woensdagavond door onbekenden. Het gaat vermoedelijk om mensen die eerder op de dag de weg naar Apoera hadden gebarricadeerd uit onvrede over het beleid van de kapitein en zijn bestuurders. Hen wordt verweten dat door hun schuld het dorp verstoken is van elektriciteit en stromend water.

Moera-awalie zegt, dat actievoerders haar donderdagavond hebben bedreigd.

Onder andere de politie heeft de directe familieleden van kapitein Tapoto geadviseerd om uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk het dorp te verlaten. Moera-awalie: 'Ik ga met mijn moeder en twee kinderen voorlopig in Paramaribo verblijven. Vanwege die hele dyugu dyugu kan mijn man niet naar het dorp komen, omdat ze onze auto kennen en die kunnen ze vernielen.'

Hoewel ze een huis in Paramaribo heeft, kiest ze toch voor het dorp, om haar bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling. 'Ook al is er geen optimale stroomvoorziening, kies ik niet voor de stad. Ik hou van mijn dorp.' 

De kapitein vindt het jammer dat zijn familie voorlopig uit het dorp weg is. Zelf is Tapoto niet altijd in Pikin Saron. Vanwege zijn werk is hij vaak in Paramaribo voor zaken van het dorp of in het bos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten