zaterdag 11 november 2017

Oppositie- en coalitie kritisch over afgifte beschikkingen inzake medicinale cannabis

Minister Pengel: 'Er is niks geheimzinnigs rond deze zaak'


Assembleeleden van de oppositie en coalitie hebben gisteren tijdens een openbare commissievergadering vraagtekens geplaatst bij beschikkingen over teelt, cultivering, productie en export van medicinale cannabis. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft op 16 oktober toestemming gegeven hiervoor aan het Caribbean Management and Project Office. Daarnaast zijn er meer ontheffingen verleend door de minister voor wetenschappelijke en medicinale doeleinden. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 11 november 2017.

Deze kwestie werd tijdens de openbare commissievergadering over wijziging van de Wet Verdovende Middelen (zie onderaan) aangekaart door Assembleelid Dew Sharman (VHP). Hij kreeg ondersteuning van commissievoorzitter Roché Hopkinson (NDP) en Krishna Mathoera (VHP). Alle drie Assembleeleden hebben hun bezorgdheid en bezwaren kenbaar gemaakt. Zij willen weten waarom de minister toestemming heeft gegeven, terwijl deze wet sinds mei dit jaar in behandeling is bij De Nationale Assemblee.


De minister heeft gebruik gemaakt van deze wet waarin hem de bevoegdheid is gegeven om bij beschikking toestemming te verlenen. Mathoera wilde weten of de procureur-generaal (pg) geraadpleegd is door de bewindsman. Eerder heeft de pg in soortgelijke gevallen geen toestemming gegeven.


Pengel deelde ook mee, dat cannabiszaden op de haven liggen voor inklaring, maar de pg heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hopkinson merkte op, dat toestemming is gegeven aan mensen die geen wetenschappelijke achtergrond hebben. Er is toestemming gegeven aan onbekende organisaties, die niet lang geleden in het leven zijn geroepen.

Minister Pengel zei, dat er niks geheimzinnigs is rond deze zaak. Het Staatsbesluit is gepubliceerd. Er is nauw overleg geweest met de ministeries van Landbouw, Veeteelt & Visserij en Justitie en Politie. De aanvragers hebben diverse presentaties gehouden. Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek voor medicinale doeleinden.

Er is niet volgens de bewindsman lichtzinnig omgesprongen met de beschikkingen. Pengel zal alle beschikkingen sturen naar De Nationale Assemblee en zal de onderbouwing op papier stellen.

Sharman zei dat de juridische status van de personen of organisaties die de beschikkingen gekregen hebben niet bekend zijn. Onduidelijk is de achtergronden en wie hun counterparts in Suriname zijn. Mathoera stelde dat de voorwaarden in de beschikking niet duidelijk zijn. In de beschikking is de controle ook niet uitgewerkt en het Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte is ook niet aangegeven. Dit bepaalt wanneer de verdovende werking optreedt. In de openbare plenaire vergadering zal verder op deze kwestie worden ingegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten