vrijdag 29 december 2017

Venezolanen protesteren tegen tekort aan varkensvlees

President Maduro geeft Portugal de schuld....

(Bron foto: Twitter)

'De Portugese overheid heeft zeker niet de macht om varkensvlees (leveringen) te saboteren, we leven in een markteconomie'


Honderden Venezolanen zijn de straat op gegaan in arme delen van Caracas om te protesteren tegen een tekort aan varkensvlees voor traditionele kerstmaaltijden. Het is het nieuwste symptoom van sociale onvrede in een ernstige economische crisis.

De regering van president Nicolas Maduro had beloofd aan het einde van een vierde jaar van recessie gesubsidieerd vlees te leveren aan Venezolanen - maar in veel delen van het land is het niet uitgekomen en heerst frustratie.

Lokale media en Twitter-gebruikers plaatsten beelden van honderden mensen die woensdag op straat stonden en brandend afval in Caracas en klagen over de mislukte leveringen van varkensvlees.


Op donderdagochtend gingen enkele protesten door, in wat sommige gebruikers van social media de 'varkensrevolutie' noemden.

Maduro, die beweerde dat een buitenlandse economische 'oorlog' tegen zijn regering wordt gevoerd, ging op de staatstelevisie om Portugal de schuld te geven van het niet tijdig leveren van varkensvlees voor Kerstmis.



'Wat is er met het varken gebeurd? Ze hebben ons gesaboteerd. Ik kan een land noemen: Portugal', zei Maduro. 'We kochten het varkensvlees, ondertekenden de akkoorden', voegde hij eraan toe, zonder verdere details te geven.

Een andere hoge functionaris zei, dat Washington, dat sancties heeft opgelegd aan de Maduro-regering, leunde op Lissabon.

'De Portugese overheid heeft zeker niet de macht om varkensvlees (leveringen) te saboteren. We leven in een markteconomie. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor de export', zei de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Augusto Santos Silva, tegen het Portugese radiostation TSF.

Hij voegde eraan toe, dat hij informatie zou zoeken bij de Portugese ambassade in Venezuela om de situatie te verduidelijken. Er was geen onmiddellijk antwoord van de Verenigde Staten.

Maduro geeft de oppositie, de Verenigde Staten en andere buitenlandse mogendheden regelmatig de schuld van de economische en sociale crisis van het land, waarin miljoenen te kampen hebben met een tekort aan basisproducten, hyperinflatie en een afbrokkelende infrastructuur.

(Suriname Mirrror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten