vrijdag 29 december 2017

Teleurstelling bij de VIDS over wijze totstandkoming Wet Beschermde Dorpsgebieden

'Door VIDS toegezonden digitale kaarten inheemse woon- en leefgebieden niet gebruik'

'Van voorlichting en communicatie met inheemse dorpsgemeenschappen is geen sprake geweest'


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) brengt naar aanleiding van enkele reacties in de media over de totstandkoming van de wet 'Beschermde dorpsgebieden' naar voren, dat zij in dit proces niet zinvol betrokken is geweest. De VIDS heeft geen consultatiegesprekken met het ministerie van Regionale Ontwikkeling gevoerd. 

Wel heeft de VIDS omstreeks juli, augustus 2017 contact met het parlement gehad over een conceptwet ‘Beschermde Dorpsgebieden’. VIDS heeft daarbij haar afkeuring uitgesproken over het gebruik van cirkels met een straal van 5 kilometer als afbakening van het woon- en leefgebied van inheemse volken, omdat zo’n cirkel niet overeenkomt met de realiteit. Bovendien heeft de VIDS digitale kaarten van inheemse woon- en leefgebieden naar DNA (De Nationale Assemblee) gezonden.

VIDS is teleurgesteld, dat de wet niet tot stand is gekomen met ten minste effectieve en zinvolle consultatie met inheemse en tribale volken. Tevens vindt de VIDS het teleurstellend, dat de toegezonden digitale kaarten van inheemse woon- en leefgebieden niet gebruikt zijn, hoewel dat wel was toegezegd. 

De voorzitter van het parlement, mevrouw Simons, beloofde in augustus jongstleden de VIDS uit te nodigen voor een gesprek, maar die uitnodiging is nooit ontvangen. Ook van voorlichting en communicatie met inheemse dorpsgemeenschappen is geen sprake geweest. Wellicht wordt er bewust of onbewust een vergissing gemaakt met de Presidentiële Grondenrechtencommissie die in 2016 is geïnstalleerd en waar het ministerie van Regionale Ontwikkeling ook in is vertegenwoordigd. Uit die gesprekken en voorbereidingen is in augustus 2017 een verklaring voortgekomen met een stappenplan om te geraken tot wettelijke erkenning van grondenrechten. 

Echter zoals de overheid en het parlement de afgelopen weken keer op keer naar voren brachten, zou de nieuwe wet 'Beschermende dorpsgebieden' niets met grondenrechten te maken hebben.

De VIDS heeft de nieuwe wet zoals die is goedgekeurd, nog niet onder ogen gekregen, maar hoopt er spoedig een analyse van te kunnen maken en zal dan een inhoudelijke reactie geven. 

Theo Jubitana,
dorpshoofd Hollandse Kamp 
Voorzitter Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten