vrijdag 29 december 2017

Brreeveld (DOE) wil dat Clico Suriname een ontberingstoelage verstrekt

'Centrale Bank moet de vinger strakker aan de pols houden'


DOE-voorzitter en Assembleelid Carl Breeveld vindt het meer dan billijk, dat Clico Suriname een ontberingstoelage geeft voor het lange wachten en de vertragingsperioden om tegoeden uit te betalen. Clico heeft schuldeisers schriftelijk meegedeeld, dat de uitbetalingen met drie tot zes maanden zullen worden vertraagd. 

Breeveld heeft vaak de aandacht gevraagd in De Nationale Assemblee voor de perikelen rond Clico. Hij zegt vandaag, vrijdag 29 december 2017, op gesprek met Starnieuws dat het positief is dat de levensverzekeringsmaatschappij de stand van zaken communiceert met schuldeisers, waaronder de polishouders.

'Ik zou overigens kiezen voor het begrip bekrachtigd in plaats van gehomologeerd. Wellicht een vakterm bij faillissementen, maar voor de doorsnee polishouder/burger onbekend.' Positief is volgens Breeveld, dat de schuldeisers gerust gesteld worden met de zinsnede: 'De verwachte ontvangsten van Clico Suriname zijn groter dan de te betalen verplichtingen aan de polishouders en de overige crediteuren van Clico Suriname tezamen.'

Ook het benoemen van de concrete vertragingsperiode per 1 december van maximaal 3-6 maanden is te overzien volgens de politicus. Hij vindt een schadevergoeding billijk. Banken en andere financiële instellingen zijn naar burgers toe vrij snel in het opleggen van boeterentes bij late betalingen. Regelmatig zijn er groepen in de samenleving die hiermee geconfronteerd worden vanwege late uitbetalingen door de overheid. Denk aan de ziekenhuizen die hiermee worstelen, maar ook burgers lopen hierdoor 'klem', stelt Breeveld.

Op basis hiervan en het beginsel van wederkerigheid zou Clico dus ook een extraatje moeten uitbetalen aan schuldeisers en polishouders, vindt het Assembleelid. Op de vraag of de Centrale Bank van Suriname geen rol in deze heeft te vervullen, antwoordt Breeveld dat hij dit in het algemeen steeds gezegd heeft en blijft zeggen. De taferelen bij De Surinaamsche Bank bevestigen de noodzaak dat de vinger strakker aan de pols moet worden gehouden door de Centrale Bank van Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten