maandag 9 oktober 2017

Venezolaanse president Maduro bedankt Trump voor diens aanhoudende kritiek op hem...

'Het is een eer dat het hoofd van het rijk mijn naam elke dag zegt, dat betekent dat ik iets goed doe!'


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gisteren de Amerikaanse president Donald Trump bedankt voor een storm van kritiek op hem die hem wereldwijd beroemd maakte. 'Het is een eer dat het hoofd van het rijk mijn naam elke dag zegt,' zei de 54-jarige president, net terug in Venezuela van een reis naar Rusland, Wit-Rusland en Turkije. 'Dat betekent dat ik iets goed doe!', lachte Maduro tijdens zijn wekelijkse programma op de staats TV.

Zeggend, dat Venezuela een corrupte en repressieve dictatuur is geworden heeft de Amerikaanse regering haar individuele sancties uitgebreid naar topambtenaren, waaronder Maduro, en verbood ook nieuwe schuldenhandelingen met Caracas.



De van zakenman president geworden Trump heeft Maduro en zijn socialistische partij herhaaldelijk in het openbaar en op vergaderingen met andere staatshoofden bekritiseerd.

'Donald Trump is het hoofd van de Venezolaanse oppositie geworden', zei Maduro, die sinds 2013 het OPEC-lidland, heeft geregeerd, maar sindsdien is zijn populariteit in een economische crisis gedaald.

'Hij heeft me beroemd gemaakt over de hele wereld. Elke keer dat hij mij noemt, houden ze meer van mij', voegde Maduro toe en zei, dat hij door mensen in het buitenland is geprezen tijdens zijn bezoek aan landen die allen de relatie met Washington hebben verworpen.

Maduro zei ook dat hij een half uur durende bijeenkomst heeft gehad met de Russische president Vladimir Poetin, waarin hij onder meer de mogelijkheid om Venezolaanse olie in roebels te verhandelen omwille van de financiële sancties van de Verenigde Staten, heeft besproken.

'Een hele nieuwe wereld is geopend voor Venezuela dankzij de sancties van Trump', zei Maduro. Hij heeft ook gezegd dat hij hoopt om Venezuela's commerciële transacties naar euro, yen en rupees te verplaatsen.

Op 15 oktober gaat de regering van Maduro de strijd aan met Venezuela's oppositie in de verkiezingen van gouverneurs.

Maduro gebruikte zijn tv-show om vijanden te beschuldigen van het saboteren van openbare diensten tijdens de campagne, waaronder het kapot snijden van elektriciteitskabels. Vice-president Tareck el Aissami, die naast hem op tv verscheen, zei dat een oppositiegerelateerde activist gearresteerd is als verdachte van een explosie die zeven politieagenten verwondde tijdens anti-Maduro protesten eerder dit jaar.

Venezuela's oppositie zegt, dat de regering routinematig activisten erin luist door explosieve materialen, wapens en geld te plaatsen de banden verzint tussen hen en criminelen, om daarmee politieke onderdrukking te rechtvaardigen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten