maandag 9 oktober 2017

Hervormings- en Vernieuwings Beweging gaat over in een politieke partij

'Partij die niet de coalitie of oppositie zal aanhangen, maar het verschil zal uitmaken in het politieke landschap'


De Hervormings- en Vernieuwings Beweging (HVB), die was ontstaan om vernieuwingen binnen de Pertjah Luhur (PL) door te voeren, zal verder gaan als zelfstandige politieke organisatie. De partij zal over twee weken officieel worden geproclameerd en dan zal ook het hoofdbestuur worden gepresenteerd. De statuten, het huishoudelijk reglement en de beginselen zijn al voorbereid. 

'Wij hebben ons de afgelopen twee jaar geprofileerd als beweging. Een open entiteit om mee te denken. Onze missie was hervorming van en vernieuwing bij de PL tot stand te brengen', zegt Raymond Sapoen, trekker van de vernieuwingsbeweging en Assembleelid, vandaag, maandag 9 oktober 2017, in de Ware Tijd.

Volgens hem heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo geen behoefte aan vernieuwing. Nadat de leden van de adviesraad en de partijraad zich hadden afgescheiden was een scheuring ontstaan. Sapoen zegt dat niet gelet moet worden op de naam en de politieke partij die je uitdraagt, maar op de waarden die je voorstaat.

Bij de vernieuwingsbeweging draait het om integriteit, transparantie, sociale rechtvaardigheid, vrijheid, en verantwoordelijkheid. Het besluit om te transformeren tot een politieke partij komt na intensieve gesprekken met de achterban en inzet van de beweging. Sapoen omschrijft de organisatie als een partij die niet de coalitie of oppositie zal aanhangen maar het verschil zal uitmaken in het politieke landschap. De HVB staat voor moderne politiekvoering.

'We zijn ons als een politieke partij gaan gedragen, nadat wij vergaderingen hebben gehad met de structuren.'

Over de politieke geschiedenis van Sapoen, die sinds de jaren negentig politiek actief is, doen verschillende verhalen de ronde. Zo wordt gezegd dat hij in Pendawalima een 'coup' heeft gepleegd en ook in de PL in 2015. Zelf zegt hij door een ruzie tussen leidinggevende personen bij de Pendawalima te zijn aangesteld als compromis voorzitter. Bij de laatst gehouden verkiezingen kwam PL (weer) in de oppositie terecht. Sapoen besloot toen samen met het Assembleeelid van de PL uit Saramacca, Diepak Chitan, een eigen weg op te gaan en koos voor ondersteuning van de coalitie in het parlement. Dit maakte dat zijn beweging een ministerspost kreeg. Het ministerie van Binnenlandse zaken is ingevuld door Mike Noersalim die ook uit de gelederen van Sapoen afkomstig is. Deze politicus legt uit, dat de PL is ontstaan door een scheuring in Pendawalima. Hij omschrijft zijn aankomende partij als een weerspiegeling van de samenleving. 'Partijen zijn soms cosmetisch etnisch. Als je wil doorbreken als partij moet je een maatschappij visie hebben.' 

De HVB bestaat voor een groot deel uit PL-structuren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten