maandag 9 oktober 2017

Minister Hoefdraad weerlegt commentaren op 'problemen' bij aflossing schulden

'Als we niet in staat waren te betalen zouden alle lichten internationaal aangaan'

'Door het jaar heen zijn er wel piekmaanden met grote betalingen, maar die zijn door staatskas te dragen'


De kritiek van economisten, vakbeweging en leden van de oppositie dat Suriname afstevent op problemen om leningen af te betalen, vindt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ongegrond. 'Er zijn door het jaar wel piekmaanden waarin bij grote betalingen gedaan moeten worden, maar die zijn wel door de staatskas te dragen zonder dat lopende zaken in gedrang komen', aldus de bewindsman vandaag, maandag 9 oktober 2017, in de Ware Tijd. 

Critici vallen er vooral over dat op de begroting leningen als inkomsten worden geboekt. Hierdoor wordt het begrotingstekort kunstmatig laag gehouden wordt gesteld.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) noemt de ontwerpbegrotingen 2018 ondeugdelijk en manipulatie met cijfers. Terwijl het ministerie van Financiën melding maakt van een tekort van 5 procent, zou het in werkelijkheid 11 procent moeten zijn, en dus 'in strijd met de wettelijke regelingen ten aanzien van de staatsschuld'.

Het afgelopen jaar betaalde de regering tussen de 20 miljoen en 24 miljoen Amerikaanse dollar aan schuldaflossing. In sommige kringen wordt beweerd, dat maandelijks ruim 68 miljoen euro aan aflossingen betaald moet worden. Dit wordt met klem ontkend door minister Hoefdraad. '68 Miljoen euro aan aflossingen per maand? Dat zouden we niet overleven. Dat bestaat niet', zegt hij.

De bewindsman zegt, dat in de piekmaanden maart-april en september-oktober de kwartaalbetalingen gedaan moeten worden, wat een groter bedrag is dan normaal. Onder andere deze maand wordt de aflossing van de obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar gedaan. Dat gebeurt samen met Staatsolie. In september zijn ook zware betalingen gepleegd aan de Eximbank van China, ICBC Bank en lokale aannemers die overheidsprojecten hadden gefinancierd. 'Dan wordt het weer even rustig en in maart-april weer een piek. Dit zijn de twee perioden waarin we het even wat druk hebben', zegt Hoefdraad.

In 2018 moet ruim Srd 1.8 miljard aan schulden worden betaald. 'Als we niet in staat waren te betalen zouden alle lichten internationaal aangaan. Er is erg veel vertrouwen dat we terug kunnen betalen', voegt hij eraan toe. Een indicatie daarvan is de stabiele waarde voor staatsobligaties op de internationale financiële markten.

Behalve de buitenlandse schulden zijn alle andere rekeningen normaal te betalen, beweert de minister. Desalniettemin is de alom gehoorde klacht, dat talrijke dienstverleners zoals schoonmaakbedrijven, bushouders en bewakingsbedrijven al maanden niet zijn uitbetaald. Ook kunnen sommige delen van goedgekeurde beleidsprogramma's naar verluidt niet vlot worden uitgevoerd, omdat Financiën autorisatieverzoeken bij mondjesmaat goedkeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten