woensdag 26 februari 2020

Rechter in Peru: Stieren- en hanengevechten zijn legaal

Gevechten met hanen en stieren worden beschouwd als 'culturele shows'


Gevechten met hanen en stieren zijn legaal, aldus Peru's hoogste rechtbank. De rechtbank heeft niet genoeg stemmen gekregen om deze 'culturele shows' ongrondwettig te achten. Dierenrechtenactivisten hadden de zaak voorgelegd aan de hoogste rechtbank in het land en kunnen niet in beroep gaan. 

Gevechten met hanen en stieren, beschouwd als 'culturele shows' in Peru, zullen niet worden verboden, oordeelde het hoogste Hof van het land dinsdag 25 februari 2020. Dit was het antwoord op een rechtszaak aangespannen door dierenrechtenactivisten, die zeiden dat deze gevechten ongrondwettelijk moesten worden geacht.


'De wet heeft niet de nodige stemmen gekregen om het ongrondwettelijk te verklaren', zei rechtbankpresidente Marianella Miranda. Miranda was een van de drie magistraten die de zaak steunden, wat niet voldeed aan de vijf stemmen die nodig waren voor het verbieden van hanen- en stierengevechten in het land.


Vorige week gingen duizenden mensen de straten van Lima op om deze populaire activiteiten te ondersteunen, die onder een uitzondering vallen in de Peruaanse wetgeving inzake dierenbescherming. Een van de spandoeken tijdens een demonstratie luidde: 'Verenigd voor passie, cultuur en traditie.'

Als een erfenis van de Spaanse kolonisatie staan ​​veel landen in Latijns-Amerika nog steeds hanen- en stierengevechten toe. Een gemeenschappelijke verdediging voor het toestaan ​​van deze gevechten is, dat het levensonderhoud van 400.000 mensen afhankelijk is van het fokken van deze dieren.

Fokker Juan Manuel Roca Rey zei tegen persbureau AFP: 'Voor mij is het geen dierenmishandeling. Voor mij is de stier een wezen dat hiervoor is gemaakt. Een wezen met een lichaam dat hiervoor is gemaakt en een wezen dat hierdoor leeft.'


De rechtszaak had het hoogste Gerechtshof van het land bereikt nadat meer dan 5.000 mensen een petitie hadden ondertekend waarin werd opgeroepen tot een verbod op 'alle wrede shows met dieren'. Het werd aanvaard in oktober 2018. Tegen de beslissing van de rechtbank kan geen beroep worden ingesteld.




(Suriname Mirror/CanalN/YouTube/DW.com/Twitter/La Republica)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten