woensdag 26 februari 2020

Rijstboeren krijgen nog steeds minder voor baal natte padie dan zij vragen

'Kostprijs baal natte padie van 79 kilo is Srd 140, opkopers betalen niet meer dan Srd 110'

VPP hoopt, dat de overheid dit seizoen verliezen van boeren zal compenseren


'Terwijl de kostprijs van een baal natte padie van 79 kilo Srd 140 is, betalen opkopers niet meer dan Srd 110.' Dit zegt Bramdew Rampadarath, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten (VPP), vandaag, woensdag 26 februari 2020, in de Ware Tijd. Ook in voorgaande jaren boden opkopers de boeren minder dan zij vroegen. 

Intussen is de oogst bijna twee weken aan de gang. De overheid moet handelen, vindt de VPP-voorzitter. 'Wij willen de padie opkopen, drogen, opslaan, verwerken en exporteren, waardoor boeren betere prijzen kunnen krijgen voor het product. Maar, daarvoor hebben wij faciliteiten van de overheid nodig.'

De kostprijs van de padie is gestegen, omdat door de koersontwikkeling alle benodigdheden voor de rijstbouw duurder zijn geworden. Ter illustratie vertelt Rampadarath, dat een zak kunstmest nu Srd 200 kost, terwijl het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de prijs heeft vastgesteld op Srd 160 per zak. Hij kan zich nauwelijks voorstellen, dat de overheid niet in staat is controle uit te oefenen op prijzen, terwijl het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme een afdeling daarvoor heeft.

De boeren kampen verder met een voortdurend watertekort door de slechte staat waarin de pompen te Wakay verkeren. Daardoor hebben zij problemen om de padiearealen te bevloeien, zegt Rampadarath. 'Ook dat is buiten de schuld van de boeren, maar wel zijn daardoor hun inkomsten verlaagd en kunnen zij het hoofd nauwelijks boven water houden, onder meer door schulden bij de bank.'

Rampadarath hoopt, dat de overheid dit seizoen de verliezen van de boeren zal compenseren, anders vreest hij dat zij het volgende seizoen niet kunnen inzaaien. De VPP zal binnenkort samen met de leden bekijken welke stappen gezet moeten worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten