woensdag 26 februari 2020

Oud-directeur Refineria di Kòrsou Van Kwartel veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf

'Omkoopschandaal van deze omvang schaadt imago Land Curaçao’ 


Voormalig directeur van Refineria di Kòrsou (RdK), Roderick van Kwartel, is gisteren in de Lacerta-zaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Het gerecht acht bewezen, dat Van Kwartel zich schuldig heeft gemaakt aan het vragen van steekpenningen in het traject voor een zoektocht naar een nieuwe strategische partner voor de Isla-raffinaderij. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 26 februari 2020.

Voormalig consultant voor RdK, Ashley Isidora, en voormalig RdK-werknemers Gilbert Gregory Cijntje en Michèle Mario Kinburn, zijn in deze zelfde zaak elk veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. De vier mannen hebben zich - zo bracht de rechter gisteren naar voren - schuldig gemaakt aan het vragen van minstens vijf miljoen dollar aan steekpenningen aan het bedrijf Count/AOT, dat meedeed in het aanbestedingstraject voor een nieuwe strategische partner voor de raffinaderij.

'De vier verdachten hebben daartoe, buiten het officiële aanbestedingsteam om, verschillende privé-ontmoetingen georganiseerd met de vertegenwoordigers van dit bedrijf, die zij geheim hebben gehouden voor RdK', aldus het Gerecht in Eerste Aanleg.

Hiermee hebben de vier verdachten - Van Kwartel, Isidora, Cijntje en Kinburn - volgens het gerecht misbruik gemaakt van de hoge posities die twee van hen binnen RdK innamen, ‘enkel en alleen om hun eigen financiële belangen te dienen’. 'Een omkopingsschandaal van deze omvang schaadt het imago van het Land Curaçao, waardoor toekomstige investeerders kunnen worden afgeschrikt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten