woensdag 26 februari 2020

VS weigert Dino Bouterse naar Suriname te sturen om gevangenisstraf uit te zitten

Ministerie van Justitie en Politie had VS verzocht Dino naar Suriname te sturen


De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 26 februari 2020, dat de justitiële autoriteiten in de VS een verzoek van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) om Dino Bouterse naar Suriname te sturen om hier zijn gevangenisstraf uit te zitten, heeft afgewezen. De Ware Tijd schrijft te beschikken over de afwijzingsbrief. 

Het verzoek naar de Amerikaanse gevangenisautoriteiten werd verstuurd door toenmalig JusPol-directrice Operationele Diensten, Lucretia Redan. Het antwoord van de VS was ook aan haar geadresseerd, maar toen was zij reeds ontheven uit die functie.

De zoon van president Desi Bouterse werd in maart 2015 door een rechtbank in New York veroordeeld tot zestien jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Het verzoek werd op 7 oktober 2019 afgewezen, vanwege ernstige bezorgdheid over de wetshandhaving en vanwege de ernst van het misdrijf. Dit schreef Paula Wolff, waarnemend directrice van de International Prisoner Transfer Unit. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk. Bouterse mag twee jaar na de datum van afwijzing opnieuw een aanvraag indienen. Amerika zal dan de reeds beschikbare informatie bekijken, evenals alle nieuwe informatie die Bouterse verstrekt.

'In de tussentijd, als de gevangene van mening is dat de omstandigheden met betrekking tot de weigering van de overdrachtsaanvraag aanzienlijk kunnen zijn gewijzigd, kan hij de wijziging met ondersteuning van documenten bij het ministerie van Justitie om een heroverweging van het overdrachtsbesluit verzoeken. Tenzij de betrokkene kan aantonen dat de redenen voor de weigering van zijn overdrachtsaanvraag aanzienlijk zijn veranderd, is het onwaarschijnlijk dat de Verenigde Staten zijn beslissing zal wijzigen', aldus Wolff. Van de brief zijn afschriften gestuurd naar Surinames ambassadeur in Washington, Nirmala Badrising en het consulaat in Miami.

'Een mogelijke regeling zou voor iedere Surinamer in een buitenlandse gevangenis moeten gelden, niet slechts voor de heer Dino Bouterse', reageert Carl Breeveld, lid van de parlementaire commissie voor Justitie en Politie. Hij voert ook aan, dat recentelijk de wet op Penitentiaire Inrichtingen en Huizen van Bewaring in het parlement is behandeld. In de voorbereiding van die wet heeft de commissie van rapporteurs nogal wat werk verzet. 'Daaruit bleek onder andere, dat er veel geïnvesteerd moet worden in de inrichtingen. Er zijn al voldoende uitdagingen waar het Korps Penitentiaire Ambtenaren voor staat. Laten we het hen niet moeilijker maken met een mogelijke komst van de heer Bouterse of een influx van buitenlandse Surinaamse gedetineerden.'

Evenals Breeveld vindt Stichting 8 december 1982, dat voor overbrenging van gedetineerden om in Suriname een buitenlandse gevangenisstraf uit te zitten een eenduidig beleid gevoerd dient te worden door de regering. 'Bij de stichting gaat het niet zozeer, omdat het de zoon van de president betreft. Het gaat om een diepgaandere visie, namelijk dat het beleid van de Republiek Suriname met betrekking tot haar burgers die in het buitenland in de gevangenis zitten, een consequent en eenduidig beleid gevoerd moet zijn, en niet opportunistisch', zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie.

Bouterse zit in de Yazoo City Low Federal Correctional Institution in Yazoo City, Mississippi. Hij werd veroordeeld voor drugssmokkel en hulp aan terroristen. De rechter achtte bewezen dat hij vijf kilo cocaïne naar de VS had gesmokkeld en Hezbollah-strijders hulp wilde verlenen. Het waren echter geen echte Hezbollah-mensen, maar leden van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, die zich voor terroristen hadden uitgegeven.

Dino zei tijdens de behandeling van zijn zaak dat hij zich schaamde voor zijn daden. 'Ik betreur wat ik heb gedaan', zei hij aan rechter Shira Scheindlin. 'Ik schaam mij diep, diep, diep en ik neem de volle verantwoordelijkheid hiervoor. Wat ik heb gedaan, heeft niets te maken met datgene waarvoor mijn land staat.' De rechter woog in haar oordeel mee, dat hij geen notoire terrorist is. Volgens Scheindlin wilde hij alleen maar snel veel geld verdienen. Voor het leveren van een vals Surinaams paspoort zou hij 2 miljoen Amerikaanse dollar krijgen. Volgens zijn advocaten was hij uitgelokt met een vette buidel. 'Zijn hebzucht nam de overhand', aldus de magistraat.

Dino Bouterse riskeerde een gevangenisstraf van minimaal veertig jaar, maar omdat hij een volmondige bekentenis heeft afgelegd eiste het Openbaar Ministerie een lagere straf.

Lees hier alles over de zaak Dino Bouterse!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten