woensdag 26 februari 2020

Journalist ontvangt doodsbedreigingen na berichtgeving over een moord in Argentinië

CPJ wil dat Argentinië snel doodsbedreiging tegen journalist Diego Moranzoni en zijn familie onderzoekt


Argentijnse autoriteiten moeten een snel en transparant onderzoek uitvoeren naar een doodsbedreiging tegen journalist Diego Moranzoni en zijn familie, en de verantwoordelijken ter verantwoording roepen, zei het Committee to Protect Journalists (CPJ) dinsdag 25 februari 2020.


Op 13 februari ontving Moranzoni berichten via Instagram waarin hij en zijn gezin bedreigd werden dat ze worden vermoord als hij zou blijven berichten over de moord op Fernando Báez, een jongeman die op 18 januari in de provincie Buenos Aires werd vermoord, vertelde Moranzoni het CPJ in een telefonisch interview.


Moranzoni organiseert het dagelijkse nieuws- en opinieprogramma 'Crónica 2020' voor de landelijke landelijke omroep Crónica HD en heeft de zaak van Báez uitgebreid behandeld, zei hij. Een van de bedreigingen luidde: 'Stop met praten, ik zit in de gevangenis en ze vertellen me dat je te ver gaat en dat het lelijk is. Stop met praten, want als ik wegga, zal ik jou, je familie en je zoon vermoorden', aldus nieuwsberichten. De berichten werden verzonden vanaf het account @maximothomsen19, dat overeenkomt met de naam van Máximo Thomsen, een van de mannen die volgens de pers in beschuldiging werd gesteld en werd vastgehouden voor de moord op Báez.

Moranzoni vertelde het CPJ dat hij niet wist wie er eigenlijk achter het Instagram-account zat. Moranzoni vertelde gisteren aan het CPJ, dat hij op 15 februari een klacht bij de politie heeft ingediend, maar nog nooit iets van de autoriteiten heeft gehoord.

'Het bedreigen van journalisten en hun families is onaanvaardbaar. De Argentijnse autoriteiten moeten de bedreigingen tegen Diego Moranzoni onmiddellijk onderzoeken en duidelijk maken dat ze dergelijke acties serieus nemen', zei CPJ Midden- en Zuid-Amerika programmacoördinatrice Natalie Southwick in New York. 'Autoriteiten moeten ervoor zorgen, dat journalisten veilig en zonder angst kunnen rapporteren dat ze worden aangevallen voor hun werk.'

Thomsen en zeven andere mannen die beschuldigd zijn van de moord, worden vastgehouden in de Dolores-gevangenis in Buenos Aires en zijn volgens persberichten veroordeeld tot een gevangenisstraf tijdens hun proces.

Moranzoni toonde screenshots van de bedreigingen in een aflevering van 'Crónica 2020' op 14 februari:


De berichten bevatten ook claims dat Thomsen en de anderen die in de zaak zijn gearresteerd onschuldig zijn. Moranzoni vertelde het CPJ, dat hij @maximothomsen19 blokkeerde na het ontvangen van de berichten en geen andere bedreigingen heeft ontvangen. Het account is sindsdien afgesloten.

CPJ's telefoontjes naar de politie van Buenos Aires bleven onbeantwoord.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten