woensdag 15 januari 2020

China investeert $ 600 miljoen in Dos Bocas-raffinaderij in Mexico's zuidelijke kuststaat Tabasco

Raffinaderij moet 340.000 vaten zware ruwe olie per dag gaan verwerken tot benzine, diesel en andere producten


Volgens de Houston Chronicle van dinsdag 14 januari 2020, hebben plannen om een ​​nieuwe raffinaderij van $ 8 miljard dollar in Mexico te bouwen een impuls van de Chinese overheid gekregen. 

Op maandag 13 januari kondigde de Chinese ambassadeur in Zhu Qingqiao, tijdens een evenement in Mexico-stad, aan dat de Bank of China en de Industrial and Commercial Bank of China, of IDBC, $ 600 miljoen zouden investeren in de Dos Bocas-raffinaderij.

Het raffinaderijproject is al in aanbouw in de zuidelijke kuststaat Tabasco en is ontworpen om 340.000 vaten zware ruwe olie per dag te verwerken tot benzine, diesel en andere producten. Het raffinaderijproject wordt door president Andres Manuel Lopez-Obrador beschouwd als het kroonjuweel van het energiebeleid van zijn regering, dat de binnenlandse productie van ruwe olie wil stimuleren en de afhankelijkheid van geïmporteerde geraffineerde producten, die meestal uit Texas of Louisiana komen, wil beëindigen.

De investering van China komt ook op een moment, dat de door de staat gerunde oliemaatschappij Petroleos Mexicanos, of Pemex, de afgelopen jaren miljarden dollars aan verliezen heeft geleden, waardoor de kredietwaardigheid en het vermogen om buitenlands kapitaal aan te trekken zijn vernietigd.

Tony Payan, expert op het gebied van het energiebeleid van Mexico bij het Baker Institute van Rice University in Houston, zei dat velen twijfelen aan de kansen op succes van het raffinaderijproject. Op basis van de bouw van andere raffinaderijen over de hele wereld, geloven velen dat het onrealistisch is om het Dos Bocas-project te voltooien met het gestelde doel van 2023 en voor $ 8 miljard.

Het blijft onduidelijk wat er zal gebeuren als de raffinaderij in gebreke blijft met de lening van $ 600 miljoen van China, maar Payan zei dat de investering komt op een moment, dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico op drift is geraakt. 'Dit is geen financiële kans voor China, dit is een politieke kans', zei Payan.

(Suriname Mirror/The Yucatan Times/The Houston Chronicle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten