woensdag 15 januari 2020

FARC's Timochenko bedankt Colombiaanse politie en leger voor redden van zijn leven

(Bron foto: La Crónica del Quindío)
'Twee muchachos waren ervan overtuigd dat ze een verrader gingen vermoorden'

Aanvallers 'Guamby' en 'Conejo' militair getraind in Venezuela door oud-FARC-commandanten 'Iván Márquez' en 'El Paisa'


In een interview gegeven aan een van de regionale kranten van Colombia, La Crónica del Quindío, heeft de voormalige topcommandant van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) - en nu hoofd van de FARC politieke partij (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) - Rodrigo Londoño, de veiligheidstroepen van Colombia bedankt voor het verijdelen van een moordaanslag tegen zijn leven tijdens een bezoek aan zijn geboortestreek. 


Bekend door zijn oorlogsalias 'Timochenko', was Rodrigo Londoño half december gewaarschuwd door de Nationale Beschermingseenheid en hoge politieagenten dat er een plan in de maak was om de voormalige commandant te vermoorden buiten de hoofdstad van Bogotá.

'Ik spreek hier dankzij de politie en het Colombiaanse leger, die altijd op mijn leven letten', merkte Londoño op, en voegde eraan toe dat zijn vermeende aanvallers 'twee jongens (muchachos) waren die ervan overtuigd raakten dat ze een verrader gingen vermoorden.'


De aanvallers zijn zaterdag gedood nadat ze door de Nationale Politie waren onderschept op een weg tussen de departementen Quindío en Valle del Cauca. Volgens generaal Atehortúa, hoofd van de Nationale Politie, werden de aanvallers geïdentificeerd door hun aliassen 'Guamby' en 'Conejo' en hadden ze militaire training in Venezuela ontvangen van twee voormalige voormalige FARC-commandanten: 'Iván Márquez' en 'El Paisa'.

Márquez was FARC's Chief Peace Negotiator tijdens de vier jaar durende gesprekken die plaatsvonden in Havana, Cuba, en een nauwe bondgenoot in oorlogstijd van Timochenko. Márquez werd ook algemeen beschouwd als de natuurlijke erfgenaam van FARC, omgedoopt na het definitieve akkoord in 2016 als Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Márquez brak vorig jaar met FARC om zich bij 'El Paisa' en 'Jesús Santrich' aan te sluiten als leiders van een dissidente groep.

'Helaas zijn het heren die ooit naast me stonden', merkte Londoño op, die 'moeilijke situaties' en anderen van 'vreugde' deelde. Generaal Atehortúa zei tijdens een persconferentie in de hoofdstad Armenia van Quindió uren na de verijdelde aanval, dat een informant de veiligheidstroepen waardevolle informatie had gegeven en die werd zondagochtend met Londoño gedeeld terwijl de voormalige commandant van zijn eindejaarsvakantie op een nabijgelegen boerderij genoot.

Timochenko nam FARC in 2001 over. In het interview met La Crónica del Quindío herhaalde Londoño zijn toewijding aan het vredesproces dat hij ondertekende met de voormalige president Juan Manuel Santos en een einde maakte aan meer dan een halve eeuw intern conflict. 'Laat dit het juiste moment zijn om het te herhalen: het vredesakkoord niemand, niemand gaat het uit elkaar scheuren en als ze dat doen, zullen we alles verzamelen en herbouwen.'

(Suriname Mirror/El Espectador/The City Paper Bogota/CaracolTV/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten