woensdag 15 januari 2020

Regering zou voor US$ 1 miljoen van India nog geen projectvoorstellen hebben ingediend

'Het kan dat ik mij vergis, ik hoop het, maar ik ben onbekend met projectvoorstellen'

'Grants verstrijken als ze niet binnen een bepaalde termijn worden benut'


Ambassadrice Aashna Kanhai in New Delhi, India, weet niet of Suriname al projectvoorstellen heeft ingediend bij India, die uit een Indiase schenking van US$ 1 miljoen bekostigd kunnen worden. India bood deze schenking aan op 25 september 2019, tijdens een India-Caricom Summit in New York. 

'Het kan dat ik mij vergis, ik hoop het, maar ik ben onbekend met projectvoorstellen. Het is mij wel bekend dat de grant als een paal boven water overeind staat', zegt Kanhai vandaag, woensdag 15 januari 2020, op Starnieuws.

Het bedrag is deel van de grote subsidiepot van US$ 14 miljoen voor gemeenschapsontwikkelingsprojecten (Quick Impact Community Projects) in de Caricom-landen. De Indiase premier Narendra Modi bood dit aan tijdens zijn eerste ontmoeting met veertien Caricom-regeringsleiders en/of vertegenwoordigers, in de marge van de 74e Algemene Verenigde Naties (VN) vergadering. Elk van hen maakt aanspraak op US$ 1 miljoen, bevestigt Indiaas ambassadeur Mahender Singh Kanyal in Paramaribo.

Suriname werd op de top vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin. De grant valt onder het India-VN Ontwikkelings Partnershap Fonds ter versterking van de Zuid-Zuid samenwerking en is een onderdeel van het Indiase buitenlands beleid, legt Kanhai uit. India wil de banden met onze regio aanhalen.

De Indiase minister Subrahmanyam Jaishankar van Buitenlandse Zaken heeft op verschillende fora aangegeven, dat India gaat voor concrete inhoudelijke samenwerking met Latijns-Amerikaanse landen, en de Caricom-lidlanden in het bijzonder, geeft zij aan. India geeft verder bijzondere aandacht aan landen met een Indiase diaspora, 'Suriname is hierdoor in een gunstige positie.' 

Kanhai ziet graag dat Suriname de schenking benut voor projecten die het Surinaams volk ten goede komen. 'Als er ergens een behoefte is, moet je daarin voorzien en efficiënt en voortvarend te werk.' Ze noemt als voorbeeld projecten voor ziekenhuizen, jeugd of in de creatieve-, kunst- en cultuur sector zoals een (volks) auditorium of een gebouw voor de volksmuziekschool.

De Surinaamse diplomate merkt op, dat grants verstrijken als ze niet binnen een bepaalde termijn worden benut. Het ingaan op een grant geeft een stukje enthousiasme aan in die bilaterale relatie tussen de twee landen. 'Het donerend land heeft in zijn eigen buitenlands beleid dan weer een mijlpaal in de relatie met het ontvangende land bereikt. En ik denk dat het wel het bilaterale belang dient om zo snel mogelijk de schenking te benutten.' 

Suriname heeft eerder gebruik gemaakt van Indiase schenkingsmiddelen. India schonk computers aan het Natin en financierde de renovatie van het 's Lands Hospitaal mortuarium. Het Bureau van de First Lady ontving donaties voor de kerstviering met senioren, schooltassenproject, scholenproject ‘Every Student a Computer’ en voor de opzet van de Craft Market ‘Waka Pasi’ in de Palmentuin. 'Ik ben blij dat de First Lady haar projecten wel echt oppakt en uitwerkt.'

Al in 2015 heeft India zich al bereid verklaard voor het renovatieproject van het Moeder en Kindcentrum bij ‘s Lands Hospitaal. Dit zou een vervolgproject zijn van het mortuarium. Voor zover bekend, heeft Suriname geen verdere invulling hieraan gegeven.

Naast de grant voor Quick Impact Community Projects, bood Modi ook een US$ 150 miljoen kredietlijn aan voor zonne-energie, hernieuwbare energie en klimaatverandering gerelateerde projecten. De leningsoptie staat open voor Caricom-landen die ook zijn aangesloten bij de International Solar Alliance (ISA) voor zonne-energie. 'Er is nog geen verdeelsleutel hierover besproken', zegt Kanhai en voegt eraan toe, dat bijvoorbeeld Staatsolie voor de waterkrachtcentrale en hernieuwbare energieprojecten uit deze lening kan trekken.

Suriname trad in 2018 toe tot de ISA en kreeg tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind een concessionele lening van US$ 20 miljoen aangeboden voor een zonne-energieproject in het binnenland. De Export en Import bank van India heeft eind november 2019, de lening van in totaal US$ 38,8 miljoen - US$ 18,8 extra – goedgekeurd voor de elektrificatie van 50 dorpen in het binnenland. Het wachten is nu op de handtekening van de Surinaamse minister van Financiën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten