woensdag 15 januari 2020

Human Rights Watch: 'Regering president Bolsonaro moet stoppen met ondermijnen milieubescherming'

Bolsonaro moet maatregelen nemen tegen criminele netwerken die Amazone-regenwoud vernietigen

Een bosbrand woedt in Santo Antonio do Matupi, de zuidelijke staat Amazonas, Brazilië, 27 augustus 2019. (Bron foto: © 2019 Associated Press)

De regering van president Jair Bolsonaro moet stoppen met het ondermijnen van milieubescherming in Brazilië en beslissende maatregelen nemen tegen criminele netwerken die het Amazone-regenwoud vernietigen en de handhavings agenten en lokale bewoners bedreigen en aanvallen, zei Human Rights Watch woensdag 15 januari 2020 in haar World Report 2020.


President Bolsonaro heeft ook het anti-rechtenbeleid omarmd op het gebied van milieu, openbare veiligheid, vrije meningsuiting en het maatschappelijk middenveld. De rechtbanken en het Congres hebben een deel van dat beleid geblokkeerd, maar anderen zijn doorgegaan.

'De aanval van president Bolsonaro op wetshandhavingsinstanties op milieugebied brengt de Amazone en degenen die het verdedigen in groot gevaar', zegt Maria Laura Canineu, directrice van Human Rights Watch. 'Zonder enig bewijs heeft zijn regering niet-gouvernementele organisaties, vrijwillige brandweerlieden en inheemse mensen de schuld gegeven van de Amazone-branden, terwijl ze niet handelde tegen de criminele netwerken die bomen kappen en het bos verbranden om plaats te maken voor vee en gewassen, en bedreigen en mensen aanvallen die hen in de weg staan.' 

In het 652 pagina's tellende World Report 2020, de 30e editie, bespreekt Human Rights Watch de mensenrechten in bijna 100 landen.


De Bolsonaro-regering heeft de milieu-instanties van Brazilië ondergraven door budgetten te verlagen, ervaren managers te verwijderen en het vermogen van handhavingsagenten om in het veld te opereren te beperken. Het heeft ook aangegeven, dat het niet zal voldoen aan de verplichtingen van Brazilië inzake klimaatverandering.

Uit voorlopige gegevens op basis van ontbossingswaarschuwingen blijkt dat van januari tot half december de ontbossing in de Amazone met meer dan 80 procent is gestegen. Tegelijkertijd heeft Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis), het belangrijkste federale milieuagentschap van Brazilië, het aantal boetes voor illegale ontbossing met 25 procent verlaagd van januari tot september, vergeleken met dezelfde periode in 2018, volgens de website van Ibama.

Een nieuwe vereiste voor een 'bemiddelingshoorzitting' voor alle milieugerelateerde boetes is in oktober 2019 van kracht geworden. Hoewel dergelijke hoorzittingen in de wacht staan, zijn de betalingstermijnen opgeschort. Toch heeft het ministerie van Milieu sinds 7 januari geen bemiddelingshoorzittingen gehouden, volgens gegevens die Human Rights Watch heeft verkregen via een verzoek van de Freedom of Information Act. Dat betekent, dat alle nieuwe administratieve procedures tegen mensen en bedrijven die naar verluidt de milieuwetgeving hebben geschonden, daadwerkelijk in de wacht staan.

Verzwakte handhaving van de milieuwetgeving verhoogt het risico voor bosverdedigers door criminele netwerken die zich bezighouden met illegale ontbossing de vrije loop te laten.

De Conselho Indigenista Missionário (CIMI), een organisatie zonder winstoogmerk, meldde van januari tot september 160 gevallen van illegale houtkap, landroof en andere inbreuken op inheemse gebieden. Ambtenaren en lokale bewoners vertelden Human Rights Watch, dat intimidatie door criminele groepen in de Amazone aanzienlijk is toegenomen onder president Bolsonaro. Drie inheemse mensen werden gedood in november en december. President Bolsonaro heeft gesuggereerd dat criminelen 'als kakkerlakken moeten sterven'. Hij stuurde een wetsvoorstel naar het Congres dat politie- of militaire moorden automatisch als zelfverdediging zou behandelen als het zou worden uitgevoerd tegen iemand die openlijk een pistool draagt ​​of andere criminele handelingen uitvoert.

Internationale mensenrechtennormen laten alleen toe om opzettelijk mensen te doden als dat nodig is om het leven te beschermen. De politie in Rio de Janeiro heeft van januari tot november 2019 1.686 mensen gedood, een recordaantal. Hoewel sommige politiemoorden ter zelfverdediging zijn, zijn vele anderen het gevolg van onwettig gebruik van geweld.

De regering Bolsonaro heeft geprobeerd de inspanningen ter voorkoming van foltering te ondermijnen. Het probeerde de experts te ontslaan die deel uitmaken van het Nationaal Mechanisme ter voorkoming en bestrijding van foltering, een bij wet ingesteld orgaan, en het bewijs verworpen dat federale troepen gevangenen hadden onderworpen aan foltering in de staat Pará.

Gendergerelateerd geweld bleef een chronisch probleem in Brazilië. Een miljoen gevallen van huiselijk geweld waren in behandeling bij de rechtbank in 2018. Hoewel de Bolsonaro-regering zei dat een van haar mensenrechtenprioriteiten beleid voor vrouwen was, had het secretariaat voor vrouwenbeleid tegen november slechts ongeveer 40 procent van haar begroting gebruikt.

President Bolsonaro heeft ook nieuwsmedia en niet-gouvernementele organisaties lastiggevallen en geprobeerd de toegang van kinderen tot uitgebreide seksuele voorlichting te beperken.

(Suriname Mirror/Human Rights Watch/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten