woensdag 15 januari 2020

Verdachte van betrokkenheid bij geruchtmakende moord op advocaat Wiersum trachtte via Schiphol te vluchten naar Suriname

(Bron: RTL Nieuws)
Na de moord smeet de verdachte plotseling met grote hoeveelheden geld


Giërmo B. (36), de verdachte van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, heeft vandaag, woensdag 15 januari 2020, in de rechtbank in de De Bunker, een zwaarbeveiligd complex in het Amsterdamse Osdorp, een korte verklaring afgelegd over de dood van Wiersum. De advocaat werd in september vorig jaar voor zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. B. beweert het ‘verschrikkelijk’ te vinden wat de nabestaanden ‘is overkomen’ en stelde dat hij ‘ook vader is’. B. ontkent betrokken te zijn geweest, maar uit het vandaag gepresenteerde bewijs van het Openbaar Ministerie lijkt een ander beeld te ontstaan. Onduidelijk blijft wel of B. de man was die de trekker overhaalde. 

Giërmo B. liep tegen de lamp, omdat de gebruikte auto in de gaten werd gehouden, terwijl hij instapte. Volgens B. had hij de auto slechts geleend om ‘wat vuil’ weg te brengen. Hij was naar eigen zeggen niet de vaste gebruiker. Van de eigenaar, ene ‘Maantje’, heeft hij geen gegevens. In de vluchtauto werd bloed gevonden van Wiersum.

Na de moord sprong B. ineens kwistig om met geld. Zo betaalde hij schulden af, stopte zijn kinderen geld toe en betaalde een bedrag van ruim 15 duizend euro cash voor een auto. Toen de auto in beslag werd genomen en in het tv-programma Opsporing Verzocht de beelden van de vluchtauto werden getoond., probeerde B. via Schiphol te vluchten naar Suriname. Hij werd echter op Schiphol aangehouden.

Naast het gebruik van de aan de moord gelinkte auto is nog meer bewijs voor zijn betrokkenheid voorhanden. Zo zijn er chats over vuurwapens, werd een flinke hoeveelheid geld aangetroffen en werd dna van B. gevonden in een andere auto die bij de aanslag werd ingezet. B’s strafblad is lang en schetst het beeld van iemand die geweld niet schuwt. Zo is er sprake van gewelddadige overvallen en geweldsdelicten, waaronder geweld tegen ambtenaren.

* Een 'beïnvloedbare man met een beperkt IQ', zo omschreef B.'s advocaat hem in 2013 tijdens een rechtszaak die draaide om meerdere gewelddadige overvallen. B. werd vervolgd voor een overval in Woudenberg op 16 mei 2012 en een overval op 24 mei 2012 in Tienhoven. De slachtoffers: een verfboer en een echtpaar. Zij werden allen bedreigd ('Naar de keuken anders steek ik je') en met tape vastgebonden. Ook hun monden werden afgeplakt. 

Bij de verfboer in de Dorpsstraat escaleerde de situatie zodanig, dat de verfboer in zijn been werd gestoken. Ook het echtpaar stond doodsangsten uit toen hun het mes op de keel werd gezet. Bij beide overvallen, die B. met een andere man pleegde, was de buit vrij fors. Bij de verfboer werd 3.000 euro buitgemaakt en bij het echtpaar eenzelfde geldbedrag én waardevolle sieraden. Het gerechtshof ging niet mee in zijn 'beïnvloedbaarheid': het werd zeven jaar cel voor de man. Hierbij werd ook rekening gehouden met het feit, dat B. eerder ook al was veroordeeld voor geweldsincidenten, zij het minder hevig.*

B.’s advocaat Tjalling van der Goot betoogt dat het signalement van de schutter niet overeenkomt met de fysiek van zijn cliënt. Ook het feit dat hij wel vaker in de bestelauto reed, wil niet zeggen dat hij dat op de dag van de moord deed. B. zou naar eigen zeggen ook van plan zijn geweest weer terug te keren uit Suriname. 'Dat past niet bij iemand die wilde vluchten.' Duidelijk is volgens de raadsman dat B. betrokkenheid bij de moord op Wiersum ontkent en niet de dodelijke schoten op de advocaat loste. Het feit dat B. bleef rondrijden in geleende auto wijst erop dat hij ‘niets met de moord te maken heeft’.

Op de dag van de aanslag zou de verdachte bij diens halfbroer zijn geweest. Daar zouden genoeg aanwijzingen voor zijn, maar justitie hecht daar weinig geloof aan en wil hem langer vasthouden.

Zijn advocaat bracht naar voren dat de rechtbank het voorarrest van B. moet opheffen, omdat de aanwijzingen voor diens betrokkenheid bij de moord niet sterk genoeg zijn. Justitie baseert zich op ‘aannames, vermoedens, invullingen en gissingen’, meent de raadsman.

De rechtbank besloot aan het einde van de zittingsdag echter dat de verdachte voorlopig in de cel moet blijven. Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onderzoek gaande naar meer verdachten in de moordzaak. ‘Naar verwachting zullen die worden aangehouden’, klonk het vandaag. Ook houdt justitie er rekening mee dat de moord op advocaat Derk Wiersum eerder plaats had moeten vinden, maar dat de daders werden verrast door het feit dat Wiersum die bewuste dag de fiets nam.

(Suriname Mirror/Tubantia/RTL Nieuws/Nu.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten