woensdag 15 januari 2020

Ministerie van NH inventariseert gebieden om behoefte aan zonne-energie in kaart te brengen

(Bron foto:NII)
Een zonne-energie project wordt nu opgezet te Pikin Slee en Goejaba


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is bezig met een inventarisatie van gebieden om de behoefte aan zonne-energie in kaart te brengen. Er zijn reeds potentiële partners die de projecten willen ondersteunen. Intussen wordt naar het model van Pokigron en Atjoni een zonnepanelen project opgezet voor Pikin Slee en Goejaba te Boven-Suriname. Het project wordt met financiering van buitenlandse partners uitgevoerd door het Chinese bedrijf China Power. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 15 januari 2020.

Afgelopen vrijdag oriënteerde een regeringsdelegatie zich ter plekke, waarbij minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen aangaf, dat het een pilotproject betreft en dat de twee dorpen hiermee dienen als voorbeeld van elektrificatie binnenland.


Om de overige dorpen 24 uur per dag van stroom te voorzien is momenteel een kredietlijn met India in voorbereiding, die nog moet worden getekend. Volgens de bewindsman zijn in principe alle documenten hiervoor reeds in orde.

Verder is de Energiebedrijven Suriname (EBS N.V.) bezig met een grant van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) om de eerste elf dorpen in het Boven-Surinamegebied van stroom te voorzien. Dit betekent volgens de NH-minister, dat er dan ruimte is om de uitvoering voor 13 dorpen in het bestaand project van NH te verplaatsen naar Marowijne of andere gebieden.

'We zijn bezig een inventarisatie te maken van de gebieden zodat we weten wat de behoefte, de capaciteit en het vermogen is en wat er nog aan voorzieningen moeten worden getroffen om een hybridesysteem op te zetten', aldus Akiemboto. Hij zegt, dat vijf potentiële partners hebben aangeboden de projecten te ondersteunen met het opzetten van zonnepanelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten