dinsdag 7 juli 2020

'Voorwaarden Nederland tasten fundamentele rechten verankerd in Statuut Curaçao en de democratie aan'

'Pakket aan voorwaarden zal welzijn en stabiliteit van ons land drastisch beïnvloeden'


De nieuwe voorwaarden die door Nederland in ruil voor financiële steun tijdens de coronacrisis aan Curaçao worden opgelegd, tornen aan de fundamentele rechten verankerd in het Statuut. Dat stelt de regering in reactie op de nieuwe voorwaarden van staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 7 juli 2020. 

Het kabinet-Rhuggenaath heeft gisteren een pakket uit Nederland ontvangen met daarin uitgebreide documentatie met betrekking tot de nieuwe voorwaarden. Na kennis te hebben genomen van de inhoud, is de eerste indruk van de regering, dat ‘het merendeel van deze voorwaarden de fundamentele rechten verankerd in ons Statuut en de democratie aantasten en niet overeenkomen met onze wetten’.

'Nederland eist zelfs dat wij - zonder goedkeuring van een ruime meerderheid van de Staten vooraf - instemmen met een nieuwe consensusrijkswet en wijziging van de bestaande rijkswet. Als dit niet gebeurt, heeft dit gevolgen voor de financiële steun vanuit Nederland. Het pakket is zodanig, dat implementatie ervan - met alle waarschijnlijkheid uiteindelijk het welzijn en de stabiliteit van ons land drastisch zal beïnvloeden', zo wordt gevreesd.

Een van de nieuwe voorwaarden van Nederland is om daar een instituut op te richten dat alle aspecten met betrekking tot financieel beleid, gouvernementele en economische hervormingen en de verdeling van fondsen die naar Curaçao gaan, beheert. Dit houdt in, dat Nederland een entiteit gaat oprichten die bestaat uit drie Europees-Nederlandse experts die, op basis van Nederlandse wetten, gedurende zeven jaren beslissingen nemen die de gemeenschap van Curaçao, Aruba en Sint Maarten aangaan.

'Dit voorstel is in de ogen van de regering volstrekt onredelijk en komt niet overeen met de geest van samenwerking, verankerd in het Statuut', zo reageert de regering van Curaçao.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten