dinsdag 7 juli 2020

Eerste zes maanden 2020 28.865 kilo cocaïne onderschept in Antwerpse haven

(Bron foto: Knack-Reporters)
Cocaïne vooral aangetroffen in containers uit Ecuador en Brazilië


De Belgische douane heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 28.865 kilogram cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën duidelijk, dat de drugsmaffia ondanks de wereldwijde economische crisis en de lockdowns in veel landen niet heeft stilgezeten.


De onderschepte ladingen drugs werden vooral aangetroffen in containers uit Ecuador (10.700 kg), Brazilië (5.214 kg), Paraguay (4.478 kg), de Verenigde Staten (1.485 kg) en Costa Rica (1.287 kg). De hoeveelheid in beslag genomen coke is sinds 2013 met 660 procent gestegen. De douane zet steeds meer geavanceerde apparatuur in om de pakkans bij het controleren van containers te verhogen

De Belgische autoriteiten zien dat criminelen er alles aan doen om er mee weg te komen. Zo voeren ze de laatste tijd vaker de zogenoemde 'container-switch' uit. Criminelen weten in welke container de drugs zitten verstopt. Iedere container heeft een uniek nummer. Die container halen ze snel op. Ze wisselen de container razendsnel voor een nagemaakt (gekloond) exemplaar dat dan weer wordt teruggebracht en aangeboden voor controle.

De douane heeft daar iets op gevonden. Dinsdag 7 juli 2020 presenteerde de overheidsdienst een nieuw wapen: de sideloader. Een vrachtwagen van de douane die met een grijparm zeecontainers makkelijk en snel oplaadt en meeneemt. Zo voorkomt de douane dat de drugsmaffia er mee aan de haal gaat. De Belgische douane laat deze truck heen en weer rijden tussen de kades en de scanners.

(Suriname Mirror/Omroep Brabant/De Telegraaf/Twitter/Het Laatste Nieuws)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten