dinsdag 7 juli 2020

Covid-19 lockdown in Colombia leidt tot piek in huiselijk geweld...

Mensen reageren met afschuw op beelden mishandeling vrouwen



In heel Colombia reageerden mensen met afschuw op twee video's die in juni op socials' media op grote schaal circuleerden en waarin gewelddadige mannen vrouwen mishandelden. Maar, de video's waren slechts het topje van de ijsberg: de statistieken tonen een sterke toename van huiselijk geweld sinds het land in een lockdown is gekomen, waardoor het voor vrouwen nog moeilijker wordt om te ontsnappen aan geweld of misbruik te melden. 

De eerste video toont een man die een huis binnengaat en een vrouw bij haar haar naar buiten sleept en dan, nog steeds haar haar vastgrijpend, haar meerdere keren om zich heen sleept, haar rug op de grond. Je kunt de vrouw horen gillen. Als ze uiteindelijk opstaat, begint hij haar te slaan.

De video werd gefilmd in Puerto Wilches, in het noordelijke Colombiaanse departement Santander, en werd online gepubliceerd op 27 juni.


Mensen waren geschokt door het geweld van de man. Ze uitten ook hun woede dat de persoon die de scène filmde niet tussenbeide kwam. Enkele dagen later maakten lokale autoriteiten bekend, dat de man in de video in de gevangenis was gezet en dat hij al eerder was veroordeeld voor huiselijk geweld.

Een paar dagen voordat de video verscheen, verspreidde een andere video met huiselijk geweld zich op grote schaal op social media in Colombia. Deze video, gefilmd in Pueblo Bello in het noordelijke Colombiaanse departement Cesar, toont een man die aan de kant van de weg naast een geparkeerde auto zit en een worstelende vrouw op zijn knieën houdt.


Het kantoor van de procureur-generaal opende een onderzoek nadat de video online was geplaatst en de autoriteiten zeiden later dat de man, een radiojournalist, in hechtenis was genomen.


Volgens een lokaal mediakanaal had de vrouw een relatie met haar misbruiker en wilde ze zich niet tegen hem uitspreken. Maar, de politie arresteerde hem op basis van getuigenissen van vrienden en familie, de video en een foto van de vrouw met een verwonding aan haar gezicht.

Het meeste huiselijk geweld wordt niet op de camera vastgelegd, maar dergelijke incidenten nemen toe sinds het land in lockdown is gegaan op 25 maart in een poging de verspreiding van Covid-19 te beperken.

Op 26 juni zei de Colombiaanse vicepresidente Marta Lucía Ramírez, dat de oproepen naar een speciale hotline (155) voor slachtoffers van huiselijk geweld met 150 procent zijn gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ramírez voegde eraan toe, dat het aantal meldingen van huiselijk geweld op het traditionele alarmnummer (123, voor politie, brandweer, enzovoorts) tijdens de lockdown ook met ongeveer 39 procent toenam.

Het Instituto Nacional de Medicina Legal meldde echter, dat ten minste 8.972 vrouwen het slachtoffer waren van huiselijk of seksueel geweld en dat er tussen 25 maart en 23 juni 2020 164 zijn gedood, een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar, een nauwkeurige analyse van deze cijfers toont een geleidelijke toename van het aantal meldingen van geweld in de weken na afsluiting. Statistieken tonen bijvoorbeeld aan, dat ten minste 1.241 vrouwen het slachtoffer waren van huiselijk geweld tijdens de eerste maand van de lockdown, maar dat het aantal de volgende maand steeg tot 1.859.

Carlos Fernando Galván Becerra werkt bij de Organización Feminina Popular, een vrouwenrechtenorganisatie in Magdalena, noordelijk Colombia.

'We denken dat incidenten van geweld tegen vrouwen tijdens de pandemie veel te weinig gerapporteerd zijn, in de eerste plaats, omdat veel vrouwen hun misbruikers niet melden, vooral omdat de lockdown dit proces nog ingewikkelder maakt dan normaal (hoewel de lockdown-beperkingen de afgelopen paar jaar zijn versoepeld).'

'Lockdown maakt het voor vrouwen moeilijker om het huis te verlaten. En hoewel vrouwen in theorie huiselijk geweld online kunnen melden of door een speciaal nummer te bellen, is dit niet altijd mogelijk. Veel huizen in Colombia hebben geen toegang tot internet. En het is niet eenvoudig om te bellen om misbruik te melden als je met je dader onder hetzelfde dak woont. Bovendien, als een vrouw bij haar dader woont en ze moet naar huis terugkeren nadat ze hem heeft gemeld, bestaat het risico dat hij nog gewelddadiger wordt als hij erachter komt. Dit is vooral gevaarlijk, omdat instellingen zelden reageren wanneer vrouwen huiselijk geweld melden.'

'Er zijn ook heel weinig schuilplaatsen waar vrouwen terecht kunnen. Met Covid-19 is hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld niet echt een prioriteit. Deze toename van geweld kan worden verklaard door het feit dat opsluiting enorme stress kan veroorzaken. Afgezien van fysiek geweld, hebben we ook een toename van psychologisch geweld geregistreerd.'

'Op dit moment zijn de autoriteiten gefocust op de strijd tegen Covid-19, dus hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld is niet echt een prioriteit. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er in Colombia historisch, structureel geweld tegen vrouwen is. Begin mei werd een initiatief genaamd #ElTrapoAvisa (#ClothAlert) gelanceerd om slachtoffers van huiselijk geweld aan te moedigen een zwart stuk stof voor hun raam op te hangen om aan te geven dat ze hulp nodig hebben.'

Eind juni kondigde de Colombiaanse viceepresident aan, dat er nieuwe maatregelen zouden worden ingevoerd om de epidemie van geweld tegen vrouwen te bestrijden. Colombiaanse vrouwenrechtenorganisaties hebben consequent gewezen op grote tekortkomingen op het gebied van preventie, zorg voor slachtoffers en de reactie van het gerechtelijk apparaat op deze kwesties

(Suriname Mirror/observers.france24/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten