woensdag 8 juli 2020

Twee zonen oud-president Martinelli werden van Panama in Guatemala gearresteerd

Zonen verdacht ruim $ 20 miljoen aan steekpenningen te hebben ontvangen van Braziliaanse bouwgigant Odebrecht

(Bron foto: Twitter)

Twee zonen van de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli zijn maandag 6 juli 2020 in Guatemala gearresteerd toen ze probeerden aan boord van een privévliegtuig het land te verlaten. 

Luis Enrique en Ricardo Alberto Martinelli zouden naar Panama zijn vertrokken met stops in El Salvador en Nicaragua, aldus de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken Vinicio Pacheco.


Hij zei dat er een internationaal bevel van Interpol was voor hun arrestaties wegens samenzwering om geld wit te wassen. Beide worden door de Panamese regering gezocht, omdat ze naar verluidt meer dan $ 20 miljoen aan steekpenningen hebben ontvangen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht.

De regering had oorspronkelijk in 2017 om hun arrestatie verzocht. De afgelopen dagen circuleerde het bericht, dat ze van plan waren terug te keren uit angst voor het coronavirus. Ze hebben elke illegale activiteit ontkend.

'We vertrouwen erop dat de juridische situatie van de gebroeders Martinelli in de Guatemalteekse republiek zo snel mogelijk zal worden opgelost, zodat ze het proces van hun terugkeer naar Panama kunnen voortzetten om de processen waarvoor ze zijn aangehaald, te begeleiden', aldus de familie Martinelli  maandag in een verklaring.



De broers waren in 2018 opgepakt in Florida om immigratieredenen, maar werden voor elk vrijgelaten na een borgbetaling van elk $ 1 miljoen.

Ricardo Martinelli, die van 2009 tot 2014 regeerde, werd in de Verenigde Staten en Panama meer dan twee jaar vastgehouden op beschuldigingen van politieke spionage en misbruik van openbare middelen. Een rechtbank vond hem in 2019 niet schuldig en werd vrijgelaten.

(Suriname Mirror/La Jornada/The Associated Press/DW/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten