woensdag 8 juli 2020

Spaanse Ministerraad keurt uitlevering aan Peru goed van oud-opperrechter Hinostroza

Hinostroza beschuldigd van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad


De Spaanse Raad van Ministers heeft de uitlevering van ex-opperrechter Cesar Hinostroza aan Peru goedgekeurd, zo werd dinsdag 7 juli 2020 gemeld. De Peruaan, tegen wie een onderzoek loopt naar onder andere illegale sponsoring, zal naar verwachting binnen twee tot zes maanden in Peru arriveren. 

De voor deze uitlevering goedgekeurde misdaden zijn beïnvloeding van handel, onverenigbare onderhandeling en illegale sponsoring, maar van criminele organisaties.



In Lima verwelkomt de Peruaanse regering het besluit van de Spaanse Ministerraad. Hinostroza herhaalt zijn asielverzoek aan het Europese land, dat in eerste instantie is afgewezen. De voormalige Peruaanse rechter heeft echter beroep aangetekend om zijn verblijf te verlengen en te proberen in Spanje te blijven. In dit verband bevestigde de Peruaanse premier Vicente Zeballos, dat de Spaanse Ministerraad 'de uitlevering van Cesar Hinostroza heeft toegestaan ​​- die wordt onderzocht in de zaak Los Cuellos Blancos del Puerto.'

Zoals bekend, wordt de voormalige hoogste rechter Cesar Hinostroza door het Peruaanse Parket beschouwd als het hoofd van de  Los Cuellos Blancos del Puerto, een groep gevormd door magistraten van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie, met als doel controle uit te oefenen op de instanties die verantwoordelijk zijn voor de rechtsbedeling, om illegale uitkeringen te verkrijgen.


Hinostroza is betrokken bij een reeks audio-opnames die in juli 2018 zijn uitgebracht door Panorama TV-show en onderzoeksjournalistieksite IDL-Reporteros. In de onethische gesprekken biedt en accepteert de voormalige rechter gunsten aan en van de Consejo Nacional de la Magistratura (CNM) leden en andere functionarissen. Deze corrupte acties werden fel bekritiseerd door de meeste Peruanen, waaronder president Martin Vizcarra.



In oktober 2018 keurde het Peruaanse Congres goed, dat Hinostroza zou worden ontslagen, tien jaar lang geen openbaar ambt zou bekleden en Hij werd er ook van beschuldigd de misdaden van illegale sponsoring, beïnvloeding van leugens en onverenigbare onderhandeling te hebben gepleegd.

Opgemerkt moet worden, dat de rechterlijke macht - in juli 2018 - een verzoek heeft goedgekeurd om Hinostroza te verbieden het land te verlaten. De ex-rechter verliet de Inca-natie echter op 7 oktober van hetzelfde jaar via een grenscontrolepunt in het noorden van de regio Tumbes. Op 17 oktober heeft de gerechtelijke afdeling een huiszoekingsbevel en een internationaal aanhoudingsbevel tegen de ex-rechter van het Hooggerechtshof, Hinostroza, uitgevaardigd, na een verzoek tot preventieve detentie van het Openbaar Ministerie. Twee dagen later bevestigde president Vizcarra de arrestatie van de ex-magistraat in Madrid.

In december 2018 heeft Spanje een asielverzoek van de ontslagen rechter afgewezen. Deze beslissing versterkte het uitleveringsverzoek van Peru. Op 11 april vorig jaar heeft het Spaanse nationale Gerechtshof Hinostroza met voorzorgsmaatregelen vrijgelaten. Hinostroza mag het Europese land niet verlaten, moet zijn woonplaats op Spaans grondgebied hebben en moet onder andere tweemaal per week voor de rechter verschijnen. Op 23 september bevestigde het Spaanse Gerechtshof in Madrid zijn uitlevering voor de misdaden van illegale sponsoring, beïnvloeding van leugens en onverenigbare onderhandelingen.


(Suriname Mirror/Andina/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten