woensdag 8 juli 2020

Drie fotografen gearresteerd tijdens verslaglegging protesten in Medellín, Colombia

Fotografen bij arrestatie door agenten mishandeld


Op 15 juni arresteerde de politie de fotografen Harrison Agudelo, Juan Carlos Londoño en Juan Pablo Herrera, volgens Londoño die dinsdag 7 juli 2020 via de telefoon met het CPJ sprak en Fundación para la Libertad de Prensa (FLIP) in Bogota.

Het incident gebeurde toen de drie een anti-regeringsprotest vastlegden in de westelijke Colombiaanse stad Medellín, zei FLIP in een verklaring.


Agudelo, 22, Londoño, 18, en Herrera, 18, zijn lid van de journalistencollectieven Periferia Prensa, AquiNoticias en Ab_zurdo, en plaatsen ook foto's op het Instagram-account ab zurdo, volgens de verklaring van FLIP en Londoño.



Terwijl ze tientallen demonstranten arresteerde, omdat ze gebouwen met graffiti zouden hebben beklad, hield de politie ook de drie fotografen vast, ook al vertelden ze de officieren dat ze journalisten waren, vertelde Londoño aan het Committee to Protect Journalists, CPJ.

Hij zei dat hij en de andere twee journalisten persreferenties droegen, maar dat ze die verloren tijdens het gevecht met de politie, en dat ze werden opgepakt met de andere demonstranten. Londoño zei, dat tijdens de arrestaties een officier hem aan zijn haar sleepte en hem op de grond gooide en dat een andere officier Agudelo met zijn knuppel sloeg. Hij zei dat Herrera ook ruw werd behandeld door de politie, maar geen details verstrekte.

Londoño beschreef de politie als 'totaal uit de hand'.

Verschillende journalisten die ook in het protest werden vastgehouden, werden kort daarna vrijgelaten, aldus FLIP. Londoño zei dat de drie journalisten naar een afdeling van het kantoor van de federale procureur-generaal in Medellín werden gebracht, waar ze 's nachts werden vastgehouden en dat ze strafrechtelijk vervolgd konden worden wegens vandalisme. Hij zei dat ze de volgende dag zonder aanklacht werden vrijgelaten, maar elk 932.320 peso (255 dollar) opgelegd kregen, omdat ze Medellín's coronavirus lockdown hadden geschonden, ook al zijn journalisten vrijgesteld van de regels, volgens het regeringsbesluit.

Op Twitter zei de burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, dat de acties van de politie zouden worden onderzocht.


Generaal Eliecer Camacho, hoofd van de politie van Medellín en omgeving, bereikte CPJ en bevestigde dat het incident met betrekking tot Agudelo, Londoño en Herrera wordt onderzocht. Hij gaf geen commentaar op de beschuldiging van Londoño van wrede behandeling door de politie en betwistte de bewering van de journalisten dat ze zichzelf als pers identificeerden.

(Suriname Mirror/Committee to Protect Journalists/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten