woensdag 8 juli 2020

Peruaanse president Vizcarra bekritiseert besluit Congres presidenten en ministers hun immuniteit te ontnemen

'Het is een truc om de parlementaire immuniteit te behouden'

'Ik ben niet bang dat mij de presidentiële immuniteit wordt ontnomen'


De Peruaanse president Martin Vizcarra heeft maandag een door het Congres goedgekeurde hervorming bekritiseerd die presidenten en ministers hun immuniteit ontneemt en zei dat het een rookgordijn was dat was ontworpen om de straffeloosheid te behouden. 

'Het is een truc om de parlementaire immuniteit te behouden', zei Vizcarra, die het Congres ervan beschuldigde ongrondwettelijke methoden te gebruiken om het wetsvoorstel goed te keuren dat ervoor zou zorgen dat het werd verworpen. Het Congres keurde de hervorming zondag 5 juli 2020 in een recordtijd goed, wat bijdroeg aan een initiatief van de regering om de presidentiële en ministeriële immuniteit te beëindigen.

'Ze hebben toestemming gekregen voor een volledig verstoorde immuniteit waar ze de president bij betrekken. Ze willen het Peruaanse volk voor de gek houden', vertelde Vizcarra aan journalisten tijdens een bezoek aan de noordelijke regio Tumbes.

Het congres keurde de hervorming goed uren nadat Vizcarra had aangekondigd, dat hij een referendum zou houden over het beëindigen van de parlementaire immuniteit naast de presidents- en parlementsverkiezingen in 2021. De zet komt nadat sommige politici hebben voorkomen naar de gevangenis te gaan nadat ze voor de rechtbank zijn veroordeeld.

'Ze hebben het verdraaid (het hervormingsvoorstel), er zal zeker iemand naar het Grondwettelijk Hof gaan om het te laten intrekken. Dan zal de parlementaire immuniteit blijven bestaan', zei Vizcarra.

De president heeft hoge waarderingscijfers behouden en heeft momenteel ongeveer 70 procent goedkeuring voor een anti-corruptie-kruistocht. Vizcarra zei dat hij persoonlijk niet bang was voor de gevolgen van het verliezen van zijn immuniteit. 'Als ze iets tegen de president willen, hier ben ik', zei hij. 'Ik ben niet bang dat mij de presidentiële immuniteit wordt ontnomen, omdat ik mijn hele leven als professional en als burger altijd transparant en eerlijk heb gehandeld', zei hij.

Congresspreker Manuel Merino kondigde aan dat de hervorming moet worden geratificeerd door het volgende parlement, dat maandag met de werkzaamheden begint.

(Suriname Mirror/AFP/O'Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten