woensdag 8 juli 2020

Openbaar Ministerie Curaçao: 'Manifesteren is een recht, maar dan wel zonder geweld'

'Onderzoek naar personen die zich tijdens manifestaties 24 en 25 juni schuldig hebben gemaakt strafbare feiten'


Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao gelooft in het recht van elke burger om te manifesteren en voor zijn rechten op te komen als het gaat om onderwerpen die relevant zijn voor hem of voor de samenleving. 'Het OM heeft kennis genomen van meerdere vreedzame demonstraties die de laatste dagen hebben plaatsgevonden. Desalniettemin wil het OM, in haar rol als onderdeel van de justitiële keten, de samenleving waarschuwen voor het uit de hand lopen van demonstraties zoals de ongeregeldheden, die plaatsvonden op 24 en 25 juni', zo bericht het OM dinsdag 7 juli 2020.

Op vrijdag 26 juni verschenen 23 personen voor de rechter-commissaris in verband met de beoordeling van de rechtmatigheid van hun aanhouding. Dit vanwege de verdenking van het plegen van strafbare feiten. Het gaat hier om opruiing, brandstichting, plundering (diefstal) en vernieling.

Geconstateerd is dat een aantal manifestanten ervoor gekozen heeft om hun ontevredenheid te uiten door middel van het plegen van één of meerdere strafbare feiten, met alle gevolgen van dien. Het is voor het publiek belangrijk om te weten dat voor deze specifieke strafbare feiten er zware straffen gelden.

Er wordt onderzoek gedaan naar personen die zich tijdens de manifestaties van 24 en 25 juni 2020 schuldig hebben gemaakt aan één of meerdere strafbare feiten. Op dit moment worden videobeelden bekeken en personen geïdentificeerd die strafbare feiten hebben gepleegd. De komende tijd worden er dan ook meerdere aanhoudingen verwacht.

Het OM roept nogmaals mensen op die zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit tijdens de manifestaties van twee weken terug, om zich vrijwillig te melden bij de politie. Voor die personen zal gekeken worden naar een passende manier om de zaak af te doen. Degenen die zich niet zelf melden, zullen aangehouden worden. Er zal een strafzaak volgen, die kan resulteren in een fikse straf.

De strafbedreiging voor bijvoorbeeld opruiing (het aanzetten van een ander persoon om een strafbaar feit te plegen), is een gevangenisstraf van ten hoogste 6 jaren. Dezelfde straf kan worden opgelegd voor diefstal, waarbij men de toegang tot het weg te nemen goed heeft verschaft door middel van braak of verbreking, of voor diefstal bij gelegenheid van een oproer.

Als het gaat om brandstichting, kan aan degene die daaraan schuldig wordt bevonden een gevangenisstraf tot 12 jaren worden opgelegd.

Personen die een strafbaar feit hebben gepleegd, krijgen los van een gevangenisstraf, ook te maken met een strafblad, wat op lange termijn negatieve consequenties kan hebben voor de persoon. Vooral jongeren moeten erop bedacht zijn, dat het hebben van een strafblad, het vinden van een baan of deelname aan bepaalde projecten, waarbij een verklaring omtrent goed gedrag nodig is, kan belemmeren.

'Het OM is er niet op uit om manifestaties in de weg te staan. Zoals reeds aangegeven, onderschrijft het OM het recht van elke burger om te manifesteren. Dat moet dan wel gebeuren binnen de kaders van de wet. Het OM wil alleen bijdragen aan de veiligheid en handhaving van de rust voor de Curaçaose gemeenschap waar elke burger op een gezonde en respectvolle wijze voor zijn rechten mag opkomen en waar er respect wordt getoond voor elkaar en voor andermans spullen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten