woensdag 8 juli 2020

Mogelijk op valreep contract verlengingen SLM-directeuren - Schijn van 'wurgcontracten'

Minister Chotkan belegt Algemene Aandeelhouders Vergadering


De regering en de Raad van Commissarissen (RvC) van de SLM praten vandaag, woensdag 8 juli 2020, op de valreep over het mogelijk verlengen van het arbeidscontract van algemeen directeur Radjesh Radjkoemar en financieel directeur Rachel Kolf Deira. Onder het personeel is er beroering, aldus de Ware Tijd. Niet echt over de eventuele contractverlenging, maar uit vrees dat verlengen van de verbintenis, in de periode waarin de regering demissionair is, veel weg zal hebben van een 'wurgcontract'. 

De directeur van stichting Planbureau, die samen met de regering aandeelhouder is van de SLM, en de directie en RvC van de SLM zijn uitgenodigd voor een Algemene Aandeelhouders Vergadering op het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Minister Vijay Chotkan heeft de vergadering laten uitschrijven. Het enige agendapunt is het contract van de beide directieleden.

Op 15 juni werd een WhatsApp-bericht verspreid met de mededeling, dat de regering, nog vóór haar aftreden, een directeur operationele diensten zou benoemen. Dit bericht zorgde voor enige commotie, omdat binnen de SLM deze functie niet bestaat en er sprake zou zijn van een politiek wurgcontract. Volgens het bericht toen zou die functie worden ingevuld door de waarnemend president-commissaris, Faizel Baarn. Hij beweerde echter van niets af te weten, geen ambitie te hebben noch te zijn benaderd. Ook de SLM-directeur en de regering ontkenden de benoeming.

* Een wurgcontract is een contract met daarin voor een der contractspartijen zeer nadelige contractsvoorwaarden. Meestal is er sprake van ongelijkwaardige machtsverhoudingen tussen de partijen, waardoor de sterkere partij, die de contractsvoorwaarden opstelt, de zwakkere partij zijn wil kan opleggen. De term verwijst naar wurging, omdat de zwakkere partij door het contract in zekere zin iedere ademruimte wordt ontnomen. Wurgcontracten kunnen onder omstandigheden illegaal zijn. Met de term kan men doelen op daadwerkelijk illegale contracten. De term wordt echter ook op pejoratieve wijze gebruikt voor contracten die weliswaar juridisch in orde zijn, maar door een van de partijen wordt ervaren als nadelig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten