donderdag 2 juli 2020

Peru's grootste LGBTQ-nachtclub heropent als supermarkt om pandemie te overleven

Beroemde dragqueens ValeTodo Downtown verkopen klanten nu dagelijkse huishoudelijke producten


Terwijl Peru de strikte lockdown inzak het coronavirus begint te versoepelen, opende de grootste LGBTQ-nachtclub van het land dinsdag 30 juni 2020 zijn deuren, maar er zullen geen nachtelijke feestgangers zijn; de dansvloer wordt in plaats daarvan gevuld met planken vol boodschappen. 


In plaats van cocktails te shaken aan de bar of op het podium te dansen, verkoopt het beroemde personeel van dragqueens van ValeTodo Downtown klanten dagelijkse huishoudelijke producten terwijl de ruimte heropent als een markt terwijl nachtclubs worden bevolen gesloten te blijven.


De Peruaanse regering heft begin juli de lockdown in de meeste regio's van het land op, maar houdt de grenzen gesloten, evenals nachtclubs en bars.

De lockdown was een worsteling voor de 120 medewerkers van de club, zoals drag queen Belaluh McQueen. Haar leven veranderde volledig toen de regering de quarantaine aankondigde. Haar nachten brachten ze thuis door, in plaats van als danseres op te treden in de club in levendig gekleurde kostuums. 'Ik was erg depressief, omdat ik deze kunst al jaren doe, maar je moet je aanpassen aan nieuwe uitdagingen voor de toekomst', zegt McQueen, die wordt aangeduid met haar artiestennaam.


Nu is McQueen weer aan het werk als medewerker van een kruidenierswinkel, gekleed in een paillettenpak, hoge hakken en een masker. Een DJ speelt clubmuziek als klantenwinkel. 'We hebben een nieuwe baan', voegde McQueen eraan toe.

Omgedoopt tot Downtown Market, luidde de club, die een kenmerk van de lokale LGBTQ-gemeenschap was, de heropening in met een inauguratieceremonie. 'Vroeger kwam ik hier om te dansen en plezier te hebben, maar nu komen we om te kopen', zei Alexandra Herrera, een regelmatige bezoeker van de club. 'Het gaat erom jezelf opnieuw uit te vinden.'


De algemeen directeur van de club, Claudia Achuy, zei dat de pandemie het hart van het nachtleven van Lima heeft beïnvloed, maar ze koos ervoor om als markt te heropenen in plaats van het risico te lopen personeel te ontslaan. 'Als we gewoon als nachtclub waren gebleven, hadden we geen horizon of manier van werken', zei Achuy.

De bevestigde gevallen van coronavirus in Peru stegen op maandag 29 juni 2020 tot 282.364 met 9.504 geassocieerde sterfgevallen, volgens overheidsgegevens. Het heeft de op één na hoogste uitbraak in Latijns-Amerika na Brazilië, volgens een aantekening van Reuters.


(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/Trome/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten