donderdag 2 juli 2020

Mexico hernoemt Spaanse nederlaag 'La Noche Triste' 1520 als ‘La Noche Victoriosa'

'Laten we breken met deze legendes van verdriet en tranen'


Ambtenaren in Mexico-Stad hielden een kleine ceremonie en onthulden dinsdag 30 juni 2020 een plaquette om de manier waarop de nederlaag van Spaanse conquistadores in 1520 in de hoofdstad van Mexico werd herdacht, opnieuw te markeren.

Eeuwenlang noemden Mexicanen 30 juni 1520 'La Noche Triste', de naam die de uiteindelijk zegevierende Spanjaarden eraan gaven. Dat kwam, omdat honderden Spanjaarden en hun inheemse bondgenoten stierven toen Hernán Cortés en zijn troepen de steeds meer opstandige Azteekse hoofdstad, nu Mexico-Stad, ontvluchtten.

Dinsdag onthulden functionarissen van Mexico-Stad een plaquette en spandoeken die de Spaanse nederlaag vierden, en noemden het 'La Noche Victoriosa'.

De ceremonie is symbolisch voor hoe Mexicanen worstelden met het vieren van de 500e verjaardag van de verovering van 1519-1521. In die tijd vielen Azteekse krijgers onder hun nieuwe leider, Cuitláhuac, de Spanjaarden aan toen ze vluchtten van de eilandstad Tenochtitlan, over een smalle dijk. Zodra ze droog land bereikten, zat Cortés naar verluidt onder een boom te huilen. De originele 'Boom van de droevige nacht' werd later verbrand.


Maar, maandag plantte minister van Stadscultuur José Alfonso Suárez del Real y Aguilera een kleine boom van dezelfde soort - een Montezuma-cipres - op de site en onthulde de plaquette 'La Noche Victoriosa'.

'Laten we breken met deze legendes van verdriet en tranen, en de kracht, de moed en de durf van de Mexica-volkeren die de indringers weerstonden, erkennen', zei Suárez del Real y Aguilera. Hij trok een parallel met de huidige pandemie van het coronavirus en drong er bij de Mexicanen op aan om te onthouden, dat de Azteken evenveel werden verslagen door pokken en andere Europese ziekten die de Spanjaarden brachten, als door hun zwaarden.

'Laten we erkennen dat, als het niet voor de pokken was geweest, de verovering zeker niet zo eenvoudig en eenvoudig zou zijn geweest als het wreed aanvallen van mensen die stierven van honger en een onbekende ziekte.'


De vluchtende Spanjaarden lieten een deel van het goud dat ze hadden geplunderd uit de Azteekse hoofdstad, toen bekend als Tenochtitlán, vallen. Een deel van het goud werd later gevonden en onlangs getest, wat bevestigt dat het waarschijnlijk Azteeks goud was. Cortés trok zich terug uit Mexico-Stad, hergroepeerde zich, verwierf meer inheemse bondgenoten en keerde in 1521 terug om de Azteekse hoofdstad te veroveren. In de daaropvolgende jaren veroverden de Spanjaarden de rest van Mexico.

Mexico worstelde met het markeren van de 500e verjaardag van de verovering, wat resulteerde in de dood van een groot deel van de pre-Spaanse bevolking van het land.

President Andrés Manuel López Obrador heeft van Spanje een verontschuldiging geëist voor schendingen die tijdens de verovering zijn begaan.

(Suriname Mirror/El Paso Times/The Assocupiated Press/El Espanol/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten