donderdag 2 juli 2020

Ministerie van Defensie Colombia moet van rechter alle inlichtingenbestanden leger over journalisten, wetgevers en magistraten Hooggerechtshof vrijgeven

(Bron: Colombia Reports)
Het zou gaan om dossiers over ten minste 130 burgers, waaronder zeker 52 journalisten


Een rechter heeft dinsdag 30 juni 2020 het ministerie van Defensie van Colombia opgedragen alle inlichtingenbestanden van het leger over journalisten, wetgevers en magistraten van het Hooggerechtshof vrij te geven.

Vertegenwoordigster van de oppositie Katherine Miranda (Alianza Verde) klaagde met succes het ministerie van Defensie aan en eiste dat het de volledige inhoud van de inlichtingenoperaties bekend zou maken van ten minste 130 burgers, waaronder zeker 52 journalisten.



Tot dusver hebben de media slechts een deel van de 'geheime dossiers' bekendgemaakt die zijn opgesteld door militaire inlichtingeneenheden die gericht waren op journalisten, ten minste één magistraat van het Hooggerechtshof, militairen, wetgevers en de voormalige stafchef van president Ivan Duque.

Miranda had al een open informatieverzoek ingediend, dat door het ministerie van Defensie werd genegeerd. In de rechtszaak eiste de wetgever een 'onmiddellijke, tijdige en vooral gedegen reactie' van het ministerie dat zich schaamde voor de naar verluidt illegale activiteiten van het nationale leger na de benoeming van generaal Nicasio Martinez als legerleider. Martinez trad in december vorig jaar af, een maand voordat weekblad Semana meldde, dat het leger illegale afluisteroperaties uitvoerde. Semana berichtte in mei, dat de militaire inlichtingendienst ook lokale en buitenlandse journalisten en andere doelwitten van geen nationale veiligheid belang, zoals de voormalige stafchef van Duque, Jorge Mario Eastman, aan het profileren was.

Het tweede artikel dwong minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo tot actie en zei in ieder geval dat hij een van de meest geïnteresseerde was om de zaak onder de knie te krijgen na maanden zonder zichtbare pogingen daartoe. Trujillo leverde bewijsmateriaal over aan de aanklager en Duque zuiverde het leger van de commandant die de president in december 2018 had aangesteld te midden van groeiende verdenkingen dat de generaals deel uitmaakten van een maffia-dissidentie binnen het leger.

Het Hooggerechtshof zei vorige maand, dat het de voormalige president Alvaro Uribe, de politieke beschermheer van Duque, zou onderzoeken. Volgens een anonieme tip was de controversiële politicus de ontvanger van enkele van de illegaal verkregen inlichtingenrapporten.

Hoofdaanklager Francisco Barbosa zei, dat hij Martinez en minstens 12 andere ambtenaren zou berechten op basis van de informatie van Trujillo, maar dat hij nog geen voortgang heeft gemeld.

De schandalen werden een probleem in Washington DC na berichten dat het leger Amerikaanse uitrusting gebruikte voor criminele doeleinden, waardoor de militaire hulp aan het Zuid-Amerikaanse land in gevaar kwam.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten