donderdag 2 juli 2020

Meer dan dozijn inheemsen Xavante in Brazilië overleden aan Covid-19

Xavante-gebied op één na zwaarst getroffen inheemse gebied in Brazilië


Meer dan een dozijn leden van de inheemse Xavante in Brazilië zijn onlangs gestorven aan symptomen van het coronavirus, wat de vrees heeft doen toenemen dat het virus de inheemse bevolking van het land hard zou treffen. 

Volgens de laatste cijfers van de Servidores da Secretaria Especial de Saúde Indígena (SESAI) van de regering zijn in de afgelopen vijf dagen ten minste 13 Xavante overleden en werden in dezelfde periode nog eens 50 gevallen bevestigd. Een totaal van 16 Covid-19-doden zijn nu geregistreerd in het Xavante-gebied, gelegen in een hoek van de Mato Grosso-staat in de Amazone, waardoor het volgens SESAI het op één na zwaarst getroffen inheemse gebied in Brazilië is.

Inheemse gemeenschappen in Alto Solimoes hebben 25 doden geregistreerd als gevolg van de pandemie, aldus het agentschap.

Vorige week bracht Xavante-leider Crisanto Rudzo Tseremeywá een video van zichzelf uit in een ziekenhuisbed op social media.


Hij en zijn ouders waren in juni besmet. In de video waarschuwde hij Xavante voor de ernst van de ziekte en smeekte hen om onmiddellijk een behandeling te zoeken als ze symptomen begonnen te ervaren.

Aanvankelijk geloofde de gemeenschap niet dat het virus Xavante-grondgebied zou binnenkomen, vertelde Lucio Lucio Terowa'a, secretaris van de Federatie van Inheemse Volkeren en Organisaties van Mato Grosso, aan CNN. Lokale autoriteiten hebben geen noodplan opgesteld om het virus te bestrijden of het bewustzijn over beschermende maatregelen te vergroten, voegde hij eraan toe. 'Daarom hebben we deze snelle besmetting', zei Terowa'a.

De Braziliaanse Fundação Nacional do Índio, FUNAI, een overheidsinstantie die toezicht houdt op inheemse aangelegenheden, installeerde eerder dit jaar reisbarrières in alle negen Xavante-gebieden. 'Maar dat kwam laat aan, de ziekte was al binnengekomen', zei Terowa'a, die zes mensen dicht bij zijn familie heeft verloren aan Covid-19.

Ongeveer 22.000 inheemsen wonen in de gebieden van Xavante, omringd door sojaboerderijen en veeboerderijen. Afgelopen dinsdag, 30 juni 2020, waren 126 Xavante besmet door Covid-19 en werden er nog eens 46 verdacht, volgens SESAI. In Barra dos Garças, een gemeente die het inheemse land van São Marcos herbergt waar Terowa'a en zijn gezin wonen, was tweederde van alle ziekenhuisopnames vorige week Xavante. Terowa'a is bezorgd dat het ziekenhuis de komende weken zal instorten. 'Als (het virus) zich verder verspreidt, kan het niet iedereen een behandeling bieden', zei hij.

Volgens SESAI zijn op 30 juni 156 Braziliaanse inheemsen gestorven en zijn sinds het begin van de pandemie 6.488 geïnfecteerd door het coronavirus. Volgens een telling door de  Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB), die gevallen en doden omvat van inheemsen die in stedelijke gebieden wonen (terwijl SESAI alleen degenen omvat die in traditionele dorpen wonen), zijn 380 inheemse mensen gestorven en 9.414 waren op 28 juni besmet met Covid-19.


Over het algemeen zijn de gevallen van coronavirus in Brazilië enorm gestegen. Volgens de wereldwijde tracker van Johns Hopkins had Brazilië sinds woensdag meer dan 1,4 miljoen gevallen geregistreerd met een dodental van 60.000.


(Suriname Mirror/Jornalistas Livres/CNN/G1Globo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten