donderdag 2 juli 2020

Colombiaans legerchef: 118 Soldaten verdacht van seksueel misbruik minderjarigen''

(Bron foto: Twitter)
'Zero tolerance voor verdachten seksueel misbruik'

45 Militairen zijn ontslagen en 73 sinds 2016 onderwerp van onderzoek


Sinds 2016 zijn ten minste 118 leden van het Colombiaanse leger onderzocht voor vermeende betrokkenheid bij seksueel misbruik van minderjarigen, heeft het hoofd van het leger Eduardo Enrique Zapateiro gezegd, te midden van beschuldigingen van seksueel geweld door soldaten tegen jonge meisjes. 

Zeven soldaten zijn vorige week gearresteerd, omdat ze een inheems meisje in de provincie Risaralda zouden hebben verkracht. Alle zeven mannen en drie van hun superieuren zijn ontslagen, terwijl twee hogere ambtenaren opnieuw zijn tewerkgesteld.

Een ander geval - dat van een jong meisje dat naar verluidt seksueel is misbruikt door verschillende soldaten terwijl ze enkele dagen op een legersite in de jungle van de provincie Guaviare werd vastgehouden zonder voedsel of water - kwam in het weekend aan het licht.

Zapateiro ontkende een systematische poging om de leden van het leger die betrokken zijn bij seksueel geweld tegen minderjarigen te beschermen en zei dat alle soldaten een mensenrechtenopleiding kregen. 'Geen enkele Colombiaanse soldaat is opgeleid binnen de instelling om de mensenrechten van jongens, meisjes of adolescenten aan te vallen', zei hij. 'Ik tolereer geen enkele vorm van gedrag dat ver afstaat van ethische principes, morele waarden en goede gewoonten', zei Zapateiro. 'Er zijn geen tweede kansen.'



De generaal specificeerde niet in hoeveel gevallen de 118 militairen betrokken waren bij of bespraken beschuldigingen van seksuele intimidatie door vrouwelijke soldaten in de afgelopen maanden.

Het Colombiaanse leger heeft 240.000 leden en leidt de strijd van het land tegen linkse guerrillastrijders en misdaadbendes die zijn opgericht door voormalige leden van rechtse paramilitaire groepen. Het leger wordt al lang door slachtoffers en mensenrechtenorganisaties beschuldigd van schendingen van rechten tijdens de meer dan vijf decennia van interne conflicten in Colombia.

(Suriname Mirror/La Jornada/Reuters/Semanario Universidad/Twitter) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten