donderdag 2 juli 2020

Branden in Braziliaanse Amazone bereiken in juni met 20% hoogste punt afgelopen 13 jaar

(Bron foto: Bruno Kelly/Reuters)
In juni 2.248 branden in het Amazone-regenwoud


Het aantal branden in het Amazone-regenwoud in Brazilië steeg in juni met 20% tot een hoogste punt in de afgelopen 13 jaar, zo toonden overheidsgegevens woensdag 1 juli 2020. Onderzoekers vrezen, dat het een herhaling kan zijn van de golf van bosbranden van vorig jaar. Gezondheidsdeskundigen vrezen ook dat de rook die de regio tijdens het droge seizoen vaak bedekt, ademhalingsproblemen veroorzaakt, complicaties kan veroorzaken voor Covid-19-patiënten. 

In juni ontdekte het Braziliaanse Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, INPE, 2.248 branden in het Amazone-regenwoud, een stijging ten opzichte van 1.880 in juni 2019. Toch verbleken de branden in vergelijking met de golf van branden van afgelopen augustus, die leidde tot wereldwijde verontwaardiging dat Brazilië niet genoeg deeed om 's werelds grootste regenwoud te beschermen.

Juni 2020 telde gemiddeld ongeveer 75 branden per dag in de Amazone, vergeleken met een gemiddelde van bijna 1.000 branden per dag toen de branden een piek bereikten in augustus 2019.

'Het is een slecht teken, maar wat echt gaat tellen, is wat er vanaf nu gebeurt'. zegt Philip Fearnside, een ecoloog bij het Braziliaanse Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia. Een zorgwekkendere indicator is de toenemende ontbossing, zei hij, omdat branden meestal worden aangewend om het land vrij te maken nadat bomen zijn gekapt. De ontbossing is in de eerste vijf maanden van het jaar met 34% gestegen, vergeleken met een jaar geleden, laten voorlopige INPE-gegevens zien'

Fearnside zegt ook, dat de zwakkere handhaving van het milieu onder de rechtse president Jair Bolsonaro de schuld is van de toenemende vernietiging. Bolsonaro heeft opgeroepen tot meer landbouw en mijnbouw in beschermde gebieden van de Amazone, terwijl het land wordt verdedigd, omdat het nog steeds het grootste deel van het regenwoud in stand houdt. Bolsonaro zette de strijdkrachten in om de Amazone in mei te beschermen, zoals hij in augustus vorig jaar deed. Ondanks dat initiatief is de ontbossing in mei met 12% gestegen ten opzichte van een jaar eerder en in juni toegenomen.

Het Instituto de Pesquisa Ambiental da Amazônia (IPAM), een Braziliaanse niet-gouvernementele organisatie, voorspelt dat in het huidige tempo van ontbossing eind juli ongeveer 9.000 vierkante kilometer (3.475 vierkante mijl) Amazone zal zijn gekapt, maar niet verbrand sinds begin 2019, toen Bolsonaro aantrad. De gebieden die gevaar lopen in brand te worden gestoken, zijn te vergelijken met 5.539 vierkante kilometer ontbost en verbrand van januari 2019 tot april 2020, zei IPAM eerder deze maand in zijn analyse.

Ondertussen zetten gemeenschappen in de Amazone zich schrap voor de rook die de regio overspoelt tijdens het brandseizoen, dat over het algemeen op zijn hoogtepunt is van augustus tot november.

Guilherme Pivoto, een infectoloog in de staat Amazonas, zei dat een verslechtering van de luchtkwaliteit door de branden de schade aan mensen met Covud-19 zou kunnen verergeren. 'Degenen die Covid oplopen hebben een grotere kans op een interactie tussen de vervuiling en Covid-19, waardoor langdurige gevallen met meer symptomen ontstaan', zei Pivoto.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten