vrijdag 3 juli 2020

Peruaans Congres creëert parlementaire vriendschapsgroep Marokko-Peru

Groep moet toenadering tussen Marokko en Peru versterken


Peru is een van de vele Zuid-Amerikaanse landen die onlangs afstand hebben gedaan van hun steun aan de territoriale aanspraken van het separatistische Polisario Front in de Westelijke Sahara van Marokko. Het Congres van Peru heeft in Lima een parlementaire vriendschapsgroep Marokko-Peru opgericht. 

De vriendschapsgroep, voorgezeten door het hoofd van de  
Fuerza Popular-partij en ex-president van het Peruaanse parlement, Martha Gladys Chavez Cossio, bestaat uit de huidige president van het Peruaanse parlement, Manuel Merino de Lama, en leden van twee politieke partijen— de Fuerza Popular en Unión por el Perú.

De oprichting van de groep heeft tot doel de toenadering tussen Marokko en Peru te versterken en de uitwisseling van informatie en ervaring in parlementaire aangelegenheden te vergemakkelijken. De groep zal ook dialoog, samenwerking en overleg over onderwerpen van gemeenschappelijk belang bevorderen, aldus een verklaring van de Marokkaanse ambassade in Peru.

De Marokkaanse diplomatieke missie in het Zuid-Amerikaanse land was ingenomen met het initiatief en zei dat het de positieve dynamiek van de bilaterale betrekkingen zal versterken en de rol die de nieuwe groep kan spelen, zal benadrukken.

Volgens de verklaring zal het initiatief nieuwe multidimensionale mogelijkheden voor samenwerking creëren, met name door gezamenlijke parlementaire initiatieven en activiteiten te lanceren. De oprichting van de vriendschapsgroep in deze wereldwijde context, gemarkeerd door Covid-19, zal de creatie van kaders voor interparlementaire samenwerking en platforms voor vruchtbare uitwisseling op verschillende gebieden, waaronder gezondheid, economie en onderwijs, verder aanmoedigen, concludeerde de verklaring.

Peru is een van de belangrijkste partners van Marokko in Zuid-Amerika, in het kader van de Zuid-Zuid-samenwerking. In augustus 2019 stond het Zuid-Zuid-beleid van Marokko centraal in de gesprekken tussen de Marokkaanse ambassadeur in Peru, Amine Chaoudri, en de toenmalige spreker van het Peruaanse Congres, Pedro Olaechea.

Tijdens hun bijeenkomst in Lima benadrukten de twee functionarissen de stappen die beide landen de afgelopen jaren hebben genomen om de bilaterale banden op het gebied van veiligheid, onderwijs en culturele en commerciële uitwisselingen te versterken. De twee functionarissen bespraken ook de kwestie van de Westelijke Sahara en het voorstel van het Autonomy Plan van Marokko om een ​​einde te maken aan het conflict.

Olaechea herhaalde zijn standpunt ten aanzien van deze kwestie, waarbij hij het door de VN geleide politieke proces groette en het voorstel van Marokko voor een duurzame, politiek onderhandelde en wederzijds aanvaardbare oplossing prees.

(Suriname Mirror/Morocco World News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten