vrijdag 3 juli 2020

Inheemse Amazone leider sterft aan coronavirus in Peru...- 'De regering is ons vergeten'

63-Jarige Santiago Manuin vocht voor landrechten Amazone-gemeenschappen


Een inheemse leider die vocht voor de landrechten van Amazone-gemeenschappen in Peru stierf woensdag 1 juli 2020 aan Covid-19, zei zijn familie. 

De 63-jarige Santiago Manuin werd overgebracht naar een ziekenhuis in de hoofdstad Lima vanuit het Amazonegebied waar hij woonde, nadat hij symptomen van de luchtwegaandoening had ontwikkeld.


'Mijn vader is net overleden, om zeven uur 's avonds. Ons gezin heeft veel pijn', vertelde zijn dochter Luz Angelica Manuin aan RPP-radio. Ze uitte haar verontwaardiging over de situatie van de inheemse groepen in Peru, die zwaar zijn getroffen door de pandemie van het coronavirus. 'Veel mensen zijn overleden; de gemeenschap houdt waken en begraaft ze. De regering is ons vergeten', zei ze.


Inheemse volkeren in heel Latijns-Amerika zijn gedecimeerd door de nieuwe ziekte, als gevolg van een zwak immuunsysteem en eeuwenlange verwaarlozing door de staat.

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO, schat dat ten minste 20.000 mensen besmet zijn in het stroomgebied van de Amazone, waar sommige gebieden alleen per boot bereikbaar zijn.

'We betreuren de dood van de leider van het Awajun- en Wampis-volk, die zijn leven heeft gewijd aan de bescherming van de Amazone en aan de verdediging van de rechten van de inheemse gemeenschappen van het bos', zei het Peruaanse ministerie van Cultuur op Twitter.


Peru heeft meer dan 9.600 sterfgevallen door het coronavirus en meer dan 285.000 bevestigde gevallen gemeld. Het is het op zes na zwaarst getroffen land ter wereld en het tweede in Latijns-Amerika na Brazilië.


(Suriname Mirror/Andina/AFP/RPP/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten