vrijdag 3 juli 2020

7,5 Ton cocaïne in beslag genomen tijdens operatie VS-Colombia

Cocaïne zou van AGC, de grootste paramilitaire groep, zijn


De minister van Defensie van Colombia zei woensdag 1 juli 2020, dat de marine 7,5 ton cocaïne in beslag heeft genomen in een gezamenlijke operatie met Amerikaanse zeestrijdkrachten. 

De illegale drugs werden gevonden in internationale wateren op een schip dat vanuit de Caraïbische havenstad Cartagena en de Panamese havenstad Colon reisde.

Volgens minister van Defensie Carlos Holmes Trujillo behoorde de cocaïne tot de AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia - Clan del Golfo), de grootste paramilitaire groep van Colombia die grotendeels afhankelijk is van drugshandel voor financiering en 'contacten heeft met transnationale criminele organisaties in Midden-Amerika en Europa, die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van de drugs voor distributie op internationale markten'.


Het ministerie van Defensie schat, dat de drugs een straatwaarde hebben van $ 286 miljoen. De cocaïne werd vermengd met kaoliniet, een witte klei, om detectie te voorkomen. Het gebruik van technische apparatuur voor moleculaire detectie was nodig om deze stof te detecteren.

De met de operatie belaste autoriteiten zijn monsters gaan nemen die naar het laboratorium zijn gestuurd waar het bestaan ​​en het gewicht van de illegale stof is vastgesteld.


Deze vorm van het verbergen van de illegale stof is nieuw en geeft aan hoe drugshandelaren steeds geavanceerder worden in hun vermogen om cocaïne te mengen met andere stoffen en later de illegale drugs uit de zogenaamde gaststof te halen.

De inbeslagname is een van de grootste die de Colombiaanse autoriteiten de afgelopen jaren hebben gemeld. Volgens het ministerie van Defensie konden de politie en het leger vorig jaar 433 ton cocaïne in beslag nemen van de 1.137 ton die volgens het United Nations Office on Drugs and Crime naar schatting zou zijn geproduceerd.



(Suriname Mirror/Caracol/Colombia Reports/El Tiempo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten