zaterdag 6 juni 2020

'Wij moeten ons nu niet focussen op economische groei, maar op de consequenties van de pandemie'

'Prognoses wijzen al op een negatieve economische groei van 2.9%'


'Wij moeten ons nu niet focussen op de economische groei, maar meer op de consequenties van deze pandemie.' Dit zei de directeur der Belastingen Arman Zunder vrijdagmiddag 5 juni 2020 tijdens de reguliere persconferentie van het Nationaal Covid Managementteam, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Volgens Zunder heeft het Covid-19 vraagstuk niet alleen invloed op de veiligheid van de gezondheidszorg, maar ook het economisch en financieel aspect. 'Suriname vormt onderdeel van de wereld'. benadrukte hij. De directeur gaf aan dat er een economische groei van iets meer dan 2% voor 2020 was gepland, maar dat de prognoses nu al wijzen op een negatieve economische groei van 2.9%. Waarschijnlijk zal deze nog minder zijn. Zunder: 'Punt is, dat wij ons nu niet moeten focussen op de economische groei, maar meer op de consequenties van deze pandemie.'

In dit kader verwees de directeur naar de steunmaatregelen die door de regering zijn gerealiseerd om de economische teruggang enigszins te stuiten. Het gaat om het Noodfonds van 400 miljoen Srd en het Productiefonds van 300 miljoen Srd. Daarnaast heeft de regering op voordracht van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) de heffingskorting van Srd 125 verhoogd naar Srd 750 per belastingplichtige.

Directeur Zunder bracht verder ook in herinnering de steunmaatregelen voor werkzoekenden, AOV-trekkers en gepensioneerden.

Zunder zegt ook, dat wanneer de volksgezondheid in gedrang is en er sprake is van een pandemie, ook de belastingen minder scherp zullen moeten reageren naar de rechtspersonen en natuurlijke personen. De belastingen, die fundamenteel zijn voor de economische ontwikkeling, worden voldaan door de natuurlijke personen en de rechtspersonen en zijn een belangrijk onderdeel van middelen die nodig zijn om de overheidsuitgaven te financieren.

Directeur Zunder zegt, dat de Belastingdienst in ieder geval het besluit heeft genomen om heel flexibel te zijn met betrekking tot het faciliteren van degenen die gebruik wensen te maken van haar diensten.

Voor vrijdag 5 juni was de Belastingdienst met al haar kantoren gesloten, met uitzondering van de douane. Belastingdeskundige Ashok Ramautar legde uit, dat het inklaren van noodzakelijke goederen een van de kerntaken is van de douane. 'We kunnen niet zonder meer de dienstverlening stopzetten', aldus Ramautar. Hij deed een oproep aan het publiek om, indien zij dringende zaken moeten afhandelen bij deze diensten, die via email af te handelen. Voor de Directe Belastingen is dat secretariaat.db@finance.gov.sr en Indirecte Belastingen secdirbel@finance.gov.sr.

De belastingdeskundige riep het publiek ook op om de laatste belastingmaatregelen via de website van de Belastingdienst te blijven volgen: www.belastingsdienst.sr.

Ramautar benadrukte, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën reeds in een vroeg stadium versoepelde belastingmaatregelen heeft aangekondigd. Hij zei, dat klanten die vanwege de situatie hun aangifte niet op tijd kunnen indienen geen boeterente krijgen opgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten