zaterdag 6 juni 2020

Den Blauwvinger: Surinamers lappen total lockdown aan hun laars

COLUMN: Aankondiging strengere total lockdown zal asociale onverantwoor- delijke dombo's niet op andere gedachten brengen

Terugkerende wrevel tussen onbekwaam journaille en bekwaam Covid-19 Managementteam tijdens persconferenties


Teveel Surinamers luisteren niet, zijn asociaal en hebben lak aan regels en autoriteiten en deze dagen ook aan de total lockdown maatregelen om het Covid-19 virus in te dammen. Dat bleek vrijdagmiddag 5 juni tijdens de update persconferentie van het Covid-19 Managementteam. De directrice van het Directoraat Nationale Veiligheid, Danielle Veira, uitte zich door haar mondkapje heen hoor- en zichtbaar boos, zeer geïrriteerd, over het onverantwoordelijk gedrag van veel Surinamers tijdens de total lockdown, die pas donderdagavond was ingegaan.

Veira toonde een aantal foto's van straatbeelden waaruit duidelijk werd op welke wijze de lockdown wordt genegeerd. Ze was terecht verontwaardigd boos over het feit, dat zoveel mensen de opgelegde beperkende maatregelen aan hun laars lappen en daarmee een risico vormen voor Covid-19 besmetting. Om mensen duidelijk te maken hoe explosief de coronavirus situatie is, zal vanaf maandag 8 juni de totaal lockdown worden aangescherpt en houdt het Managementteam zaterdagavond om zes uur een persbriefing om die maatregelen toe te lichten.

Maar, het is de vraag of die vele asociale dombo's zich vanaf maandag wèl zullen houden aan de verscherpte maatregelen. Waarschijnlijk niet.

Vervolgens de vraag in hoeverre de autoriteiten alert zijn en streng gaan optreden tegen overtreders van de maatregelen. De maatregelen zijn noodzaak, maar dat zijn toezicht en handhaving ook.


Wat een ongegeneerde brutaliteit!
Overigens, Veira ergerde zich ook aan de inhoud van vragen gesteld door het lokaal journaille. Diverse zogenaamde journalisten baseren hun vragen vooral op, via eigen bronnen, Whats-app en social media, ontvangen veelal onjuiste informatie. Daarenboven bemoeien journalisten zich teveel met de werkwijze van het Managementteam, zonder zelf-kritisch te zijn... Het is niet aan het journaille om tegen het Managementteam te zeggen, dat de leden hun beantwoording van vragen kort moeten houden... Wat een ongegeneerde brutaliteit! Laten de zichzelf journalist noemende figuren hun vragen kort houden... En, beperk het aantal beschamend domme vragen. 'Beschamend' is nog te netjes uitgedrukt. Vrijdagmiddag bleek weer eens hoe in en in triest het is gesteld met de kwaliteiten van het lokale journaille.

Stoppen met de persconferenties
Het Covid-19 Managementteam zou er verstandig aan doen te stoppen met de persconferenties, ook omdat de belangstelling van journalisten sterk is afgenomen en de gestelde, beperkt opgelegd, aantal vragen over het algemeen te voor de hand liggend waren en vaak ook nog eens onzinnig. De persconferenties zijn verworden tot een gefrustreerde, gestreste kermisattractie, leuk om naar te kijken. Het journaille kan het team ook telefonisch of via e-mail met vragen benaderen.

Laat het vermoeide Managementteam gewoon de bevolking op vaste momenten, tijdstippen, benaderen met actuele informatie via de televisie en radio. Het journaille kan dan ook kijken en vervolgens nog met leden contact opnemen voor vragen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
6 juni 2020
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten