zaterdag 6 juni 2020

Covid-19 kan inheemse bevolking Boliviaanse Amazonegebied ernstig in gevaar brengen

46 Van de 58 inheemse gebieden dicht bij gemeenten waar Covid-19 exponentieel toeneemt


Het Boliviaanse Centro de Estudios Jurídicos e Investigación Social (CEJIS) heeft gewaarschuwd dat de pandemie van Covid-19 de inheemse bevolking van het Boliviaanse Amazonegebied, in de buurt van de regio’s Santa Cruz en Beni, ernstig in gevaar kan brengen.


'We zijn bijna getuige van een catastrofe', zei CEJIS, die waarschuwde voor een mogelijke 'etnocide' bij kwetsbaardere inheemse bevolkingsgroepen. CEJIS voegde eraan toe, dat 46 van de 58 inheemse gebieden dicht bij gemeenten liggen waar het aantal gevallen van Covid-19 exponentieel blijft toenemen. Dit is het geval in Lomerio en Urubicha in het departement Santa Cruz, waar de inheemse volkeren Yuqui en Guarani leven.


In de regio Lomerio werden zes Covid-19-sterfgevallen, 17 geïnfecteerde oliearbeiders en vier geïnfecteerde inheemse Yuqui-personen gemeld.

CEJIS zei dat er geen precieze informatie is over de impact van de pandemie op de inheemse bevolking van de Amazone, omdat het ministerie van Volksgezondheid de variabele etnische zelfidentificatie niet heeft opgenomen in de epidemiologische gegevens die worden gebruikt om Covid-19-gevallen te melden.

(Suriname Mirror/opinion.com.bo/Twitter/El Deber)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten