zaterdag 6 juni 2020

Demonstrant steekt politieagent in Mexico in brand

Protesten in Guadalajara na doodslaan van Giovanni Lopez

Slachtoffer werd gearresteerd wegens niet dragen gezichtsmasker


Mensen protesteren tegen wreed optreden van de politie in Guadalajara, gelegen in de westelijke staat Jalisco, nadat Giovanni Lopez doodgeslagen werd gevonden nadat hij voor het laatst bij de politie was gezien.

Een virale video, die vrijdag 5 juni 2020, circuleert, toont een demonstrant in Mexico die donderdag een politieagent in brand steekt tijdens een protest tegen wreedheid van de politie.


Protesten overspoelden de stad Guadalajara nadat de 30-jarige bouwvakker Giovanni Lopez dood werd aangetroffen. De laatste keer dat Lopez werd gezien, werd eerder deze week gedocumenteerd in een video die op social media circuleert.

De video toont Lopez met politieagenten die hem arresteerden, omdat hij geen gezichtsmasker droeg. Omstanders in een klein stadje buiten Guadalajara zijn te horen die de politie smeken om Lopez te laten gaan. De politie zei, dat hij 'weerstand bood' en hem met geweld in een patrouillewagen dwong.


Later op de avond ging de familie van Lopez naar het politiebureau om hem op te halen. De politie vertelde de familie, dat hij in een openbaar ziekenhuis in Guadalajara was. Tegen de tijd dat de familie in het ziekenhuis aankwam, was Lopez al dood verklaard.

Hij liep een stomp trauma op aan zijn hoofd en had een schotwond in zijn voet.

Activisten zeggen, dat dit slechts het laatste geval van politiegeweld is. Woedend over de video gingen demonstranten de straat op, staken patrouillewagens buiten het gouverneurspaleis in brand en schreven boodschappen die eisten dat Lopez gerechtigheid zou krijgen op de muren in het historische centrum.


In de video die vrijdag op sociale media circuleert, zijn demonstranten te zien in het historische centrum van het centrum van Guadalajara. Een groep mensen lijkt ruzie te hebben met een politieagent voordat hij probeert te vertrekken en op zijn motor te stappen. Een gemaskerde demonstrant rent snel achter de officier aan, overgiet hem in wat op benzine lijkt en steekt de agent in brand. De persoon is nog niet geïdentificeerd.

De gouverneur van Jalisco, Enrique Alfaro, stond na de protesten achter zijn politieagenten en zei dat ze 'zich tegen provocatie verzetten'. 'Er was geen enkele gewelddaad tegen de demonstranten, ondanks het feit dat ze deden wat ik nog nooit heb gezien bij een protest in Guadalajara', zei Alfaro. Ondanks de beweringen van de gouverneur, laten video's van het protest van donderdag zien dat de politie gewelddadig reageert op de demonstranten, waaronder een video waarin meerdere politieagenten een demonstrant schoppen en slaan terwijl hij op de grond ligt



(Suriname Mirror/Vallarta Daily/Anadolu AgencyTwitter/Mexico News Daily/Milenio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten