zondag 7 juni 2020

Waar blijft toegezegde productiefonds van Srd 300 miljoen om coronacrisis te overbruggen?

Bedrijfsleven twijfelt aan  daadwerkelijk bestaan productiefonds


Het bedrijfsleven is weer teleurgesteld in de regering. Het voelt zich ook deze keer in de steek gelaten vanwege het uitblijven van het toegezegde productiefonds van Srd 300 miljoen om de coronacrisis te overbruggen. Via de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) werden bedrijven opgeroepen zich te registreren indien er behoefte is aan bijstand. Tal van ondernemingen hebben gehoor gegeven aan de oproep, maar kijken tot en met vandaag nog uit naar wat goed nieuws vanuit de regering, aldus UnitedNews zondag  7 juni 2020.

Getwijfeld wordt aan het daadwerkelijk bestaan van het productiefonds alsook de intentie om deze spoedig te bemensen en operationeel te maken.

Armand Zunder, directeur van de Belastingdienst, zei eerder deze week tijdens een update persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat het opzetten van een productiefonds niet over een dag ijs gaat. Het Noodfonds van Srd 400 miljoen voor sociaal zwakkeren is opvallend genoeg snel van de grond gekomen en was nog vóór de verkiezingen van 25 mei een feit.

Volgens Zunder is het niet zo dat er niets wordt gedaan aan de invulling van het productiefonds. Op de achtergrond zou er wel worden gewerkt aan de bemensing. 'Ik weet in ieder geval dat RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) een ervaren econoom, dat is namelijk de heer Winston Caldeira, heeft voorgesteld om zitting te nemen in die club. Ik weet niet of de bedrijvenorganisaties al een voordracht hebben gedaan.'

Volgens de bedrijvenorganisaties hebben ook zij reeds voordrachten gedaan bij het ministerie van Financiën. Het wachten is op feedback. Er is enorm veel onduidelijkheid binnen de private sector over de status van het productiefonds. Er vindt weinig tot geen communicatie plaatst met de desbetreffende autoriteiten.

Ook waar het fonds gehuisvest zal worden is voor hen een raadsel. 'Voor zover mij bekend is het centrum ook voor deze aangelegenheid, het productiefonds zowel het noodfonds, geconcentreerd aan de Gonggrijpstraat', meent Zunder.

Bij navraag blijkt het Covid-19 Klanten Center aan de Gongrijpstraat daarvan niet op de hoogte te zijn. 'Alleen het Noodfonds is hier gevestigd.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten