zondag 7 juni 2020

SLM gedwongen geplande hervatting reguliere vluchten in juli uit te stellen

'Dit heb je niet in de hand, je mag zoveel plannen hebben, maar met Covid-19 weet je het nooit precies'

'De SLM concentreert zich nu heel sterk op het uitvoeren van charter- en cargovluchten'


Waar de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) al vrijwel alles gereed had om haar reguliere vluchten in juli op te pakken, is zij nu genoodzaakt dit besluit te herzien. De erger geworden situatie met Covid-19-besmettingen is een enorme tegenvaller. 'Dit heb je niet in de hand. Je mag zoveel plannen hebben, maar met Covid-19 weet je het nooit precies', zegt SLM-directeur Radjesh Radjkoemar zaterdagavond 6 juni 2020 in de Ware Tijd. 

De maatschappij had enkele weken geleden, toen de situatie zich leek te stabiliseren, nog aangekondigd, dat zij haar reguliere vluchten op zowel de regionale als Mid-Atlantische route geleidelijk aan weer zou oppakken. Radjkoemar laat weten dat de plannen 'best wel' vergevorderd waren.

'Regionaal hadden wij al met Aruba en Curaçao gesproken en die waren heel enthousiast.' Ook met andere niet-regionale luchtvaartmaatschappijen waren  gesprekken gaande. Het streven was volgens de directeur om zelfs iets eerder dan begin juli de regionale routes weer regulier aan te doen. Nu is besloten om de plannen om weer normaal te vliegen met twee weken uit te stellen. Dit houdt in dat de maatschappij, afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt, in de tweede week van juli daarmee zal beginnen, maar ook hiermee is Radjkoemar voorzichtig. Hij benadrukt dat de overheid ook toestemming moet geven.

De onderneming is continu bezig om in samenwerking met de internationale luchtvaartorganisatie IATA de plannen te monitoren. De certificering van de Boeing 777-200ER was ook al in een vergevorderd stadium. Verwacht werd dat het toestel al in juli vliegklaar moest zijn. Echter, vanwege de maatregelen om verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen, zijn de controlewerkzaamheden on hold gezet.

De maatschappij concentreert zich nu heel sterk op het uitvoeren van charter- en cargovluchten, zegt de SLM-directeur. Hij vertelt, dat het vrijwel goed loopt voor wat betreft aanvragen om chartervluchten uit te voeren. 'Omdat we regionaal goed staan aangeschreven, vraagt men ons als eerst om hun ingezetenen te vervoeren.'

De SLM heeft pas nog een aanvraag gehad uit Belém (Brazilië) en Cali (Colombia). Avianca, de grootste luchtvaartmaatschappij van Colombia, heeft vorige maand faillissement aangevraagd door de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie en de economische gevolgen daarvan. Met de inkomsten uit de charter- en cargovluchten kunnen volgens de directeur nu nog minimaal de salarissen van het personeel worden betaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten