zondag 7 juni 2020

Chinese president Xi Jinping spreekt telefonisch met Costa Ricaanse president Alvarado

China ziet Costa Rica als belangrijke partner in strijd tegen Covid-19 in Latijns-Amerika


President Xi Jinping heeft vrijdagavond 5 juni 2020 een telefonisch onderhoud gehad met de Costa Ricaanse president Carlos Alvarado. Xi wees erop  dat Costa Rica sinds het begin van Covid-19 aanbood om medische benodigdheden aan China te verstrekken, een daad van vriendschap die China nooit zal vergeten, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China ziet Costa Rica als een belangrijke partner in de strijd tegen Covid-19 in Latijns-Amerika en heeft medische middelen geschonken en videoconferenties gehouden om ervaringen uit te wisselen.



Gezien de ernstige Covid-19-situatie in de regio, zal China doorgaan met het verlenen van stevige steun en bijstand aan Costa Rica, aangezien zijn capaciteit het toelaat in overeenstemming met zijn behoeften.

China zal, zoals altijd, de internationale eerlijkheid en rechtvaardigheid en de legitieme rechten en belangen van kleine en middelgrote ontwikkelingslanden stevig handhaven. China zal samenwerken met Costa Rica om de internationale samenwerking tegen Covid-19 te versterken, de responsinspanningen van ontwikkelingslanden veilig te stellen en bij te dragen aan de wereldwijde veiligheid van de volksgezondheid.


Xi benadrukte, dat China Costa Rica ziet als een betrouwbare strategische partner. Sinds de start van diplomatieke banden zijn de bilaterale betrekkingen vlot verlopen, met vruchtbare samenwerking op verschillende gebieden.

Hoewel Covid-19 tot op zekere hoogte de bilaterale zakelijke en interpersoonlijke uitwisselingen heeft beïnvloed, blijft China zich inzetten voor het bevorderen van langdurige vriendschap en samenwerking met Costa Rica, en voor het ondersteunen van de economische ontwikkeling en verbetering van het welzijn van de bevolking van Costa Rica.

Xi onderstreepte, dat het belangrijk is dat de twee partijen elkaars kernbelangen en grote zorgen blijven steunen, gezamenlijk plannen maken voor samenwerking na Covid-19 en de praktische samenwerking op verschillende gebieden onder het Belt and Road Initiative verder verdiepen en versterken. Hij sprak zijn vertrouwen uit, dat de betrekkingen tussen China en Costa Rica een grotere ontwikkeling zullen doormaken na de gezamenlijke strijd tegen het virus.

President Alvarado merkte op, dat in de afgelopen 13 jaar, sinds Costa Rica en China diplomatieke betrekkingen zijn aangegaan, de twee partijen een steeds diepere vriendschap hebben en de wederzijds voordelige samenwerking hebben uitgebreid. Costa Rica houdt vast aan het één-China-principe. Het staat klaar om met China samen te werken om de samenwerking op het gebied van volksgezondheid, infrastructuur, cultuur en andere gebieden te versterken, en dient als een brug en toegangspoort voor China om in contact te komen met Midden-Amerika. Hij hoopt hiermee de relatie tussen Costa Rica en China naar een nieuw niveau te tillen.

China is een geweldig land, zei Alvarado, en de bestuursfilosofie van president Xi is echt bewonderenswaardig. Hij prees de aankondiging van president Xi, dat het Chinese COVID-19-vaccin een wereldwijd publiek goed zou worden en bedankte China voor de krachtige steun aan de reactie-inspanningen van zijn land.

Costa Rica is bereid met China samen te werken om het multilateralisme hoog te houden, klimaatverandering en andere mondiale uitdagingen aan te pakken en wereldvrede en ontwikkeling te bevorderen.

(Suriname Mirror/Ministry of Foreign Affairs, the People's Republic of China/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten