zondag 7 juni 2020

Peruaanse sekswerkers delen voedsel uit om te overleven tijdens Covid-19 lockdown

(Bron foto: AFP)
Groep prostituees bereidt enorme potten gekookt voedsel voor collega's en families

'We hebben extreme gevallen van vrouwen die in bordelen werkten die nu gesloten zijn, wat kunnen ze doen?'


Door de lockdown vanwege de pandemie van het coronavirus belet om de kost te verdienen, moeten de sekswerkers in Peru soepkeukens organiseren voor voedseluitreikingen om zichzelf en hun kinderen te voeden. 

'We hebben 70 maaltijden die we op dinsdag, donderdag en zaterdag gaan bereiden, omdat de meeste meisjes op straat werken en er is geen werk', aldus de 61-jarige Lidia Portales, die helpt een stichting te runnen die sekswerkers vertegenwoordigt in Lima, tegen persbureau AFP.


Als hun kinderen niets te eten hebben, 'wanhoopt de moeder, en ik heb drie meisjes die tijdens de quarantaine zijn bevallen', voegde Portales van het  Miluska Vida y Dignidad netwerk toe.

In een groot huis in het historische centrum van Lima bereidt een groep prostituees enorme potten met gekookt voedsel voor hun collega's en families. Mensen in hun beroep hebben een zorgelijke en onzekere periode doorgemaakt sinds Peru op 16 maart een lockdown heeft afgedwongen.

Met rode gezichtsmaskers en sommigen op hoge hakken komen de vrouwen aan met hun kinderen in hun armen. 'Miluska Vida y Dignidad is mijn organisatie, onze organisatie en de organisatie van iedereen', vertelde Leida Portal aan AFP. De 53-jarige is voorzitster van het netwerk dat de criminalisering van en geweld tegen prostituees en hun recht op toegang tot gezondheidszorg bestrijdt. 'We hebben extreme gevallen van vrouwen die in bordelen werkten die nu gesloten zijn. Wat kunnen ze doen? Hoe kunnen ze hun gezin onderhouden?' zei Portal.

Er zijn collega's die hun kamertjes hebben en daar met hun kinderen wonen. Ze verkopen zichzelf om voedsel te krijgen voor hun kinderen en zichzelf. 'Dan zijn er ook andere collega's op andere plaatsen die op straat komen werken en die hier ook komen eten.'

Peru, een land met 33 miljoen inwoners, heeft de op één na meest voorkomende gevallen van coronavirus in Latijns-Amerika geregistreerd met meer dan 187.000 en meer dan 5.000 doden, de op twee na meest in de regio. 

Naast het runnen van de gaarkeukens, verdeelt de groep ook voedsel in verschillende districten van de hoofdstad, dankzij donaties en de verkoop van zelfgemaakte maskers en stropen. De groep, opgericht in 2004, helpt zo'n 1.000 sekswerkers. Prostitutie is legaal in Peru, maar pooieren, mensenhandel en seksuele uitbuiting van anderen zijn illegaal. Dat is iets dat vooral arme vrouwen uit de Andes- en Amazone-gebieden treft. Ook al is hun werk legaal, vrouwen worden het stigma van een dergelijk beroep in een sociaal conservatief land niet bespaard.

Ondanks de lockdown hebben sommige sekswerkers ervoor gekozen het coronavirus op te lopen of te arresteren om uit te gaan werken. 'De politie neemt ons gevangen. Als we werken, delen ze boetes uit en vragen ze ons om Covid-tests te doen', zei Portal. Maar, met gezinnen om te voeden, hebben velen geen alternatief. 'Als ze gaan werken, zullen ze zichzelf en hun families ontmaskeren', zei Portal. 'Dus de regering heeft decreten uitgegeven, we respecteren die decreten, maar wie respecteert de maag van onze kinderen?'

Een van haar collega's, die zwanger was, stierf aan Covid-19, maar Portal zei dat het haar niet was toegestaan ​​het lichaam te claimen om het te begraven, aangezien alleen familieleden dit mogen doen. 'Ik heb collega's met tuberculose, anderen met hiv. Wat moet ik ermee? Wat kan ik ze vertellen? Moet je geen honger hebben? Kun je niet uitgaan? Ik kan ze dit niet vertellen, ik kan ze niets vertellen. Het enige wat ik kan doen is het wat rustiger aan te doen met wat eten.' 

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten