zondag 7 juni 2020

Peru heeft bijna geen zuurstof meer voor Covid-19-patiënten - 'We bidden tot God om ons niet in de steek te laten'

(Bron foto's: Martin Mejia, AP)
Medicinale zuurstof om coronavirus te behandelen een schaars goed geworden


Televisie. Naaimachine. Motorfiets. Dat zijn de dingen die de kinderen van Edda Marchan hebben verkocht om hun moeder te laten ademen. In het verre noorden van Peru, waar de familie woont, is medicinale zuurstof om het coronavirus te behandelen een schaars goed geworden. Uiteindelijk konden ze er geen vinden.

'Het is de grootste wanhoop ter wereld', zei haar dochter, de 39-jarige Fiorella Sorroza. 'We bidden tot God om ons niet in de steek te laten.'

In de Zuid-Amerikaanse natie die door Covid-19 wordt getroffen, is er nu een tekort aan een van 's werelds meest voorkomende elementen. Geërgerde familieleden racen om te dure tanks te vullen. Lang verwaarloosde ziekenhuizen lopen leeg.

En president Martin Vizcarra heeft een noodbesluit uitgevaardigd waarin industriële fabrieken worden opgedragen de productie op te voeren of zuurstof uit andere landen te kopen.  

'Peru, met de Amazone, heeft de longen van de planeet', zegt Ivan Hidalgo, academisch directeur van het Instituto de Gobierno y de Gestión Pública van Universidad de San Martin de Porres. in de hoofdstad van Peru, Lima. 'En we gaan dood door gebrek aan zuurstof.'


Regionale gezondheidsdirecteuren zeggen, dat het tekort al levens heeft gekost en zo ernstig is dat Peru, zelfs door industriële fabrieken die typisch zuurstof produceren voor mijnbouw om te zetten in medicinale productie, niet zal voldoen aan wat het nodig heeft.

Minister van Defensie Walter Martos zei donderdag 5 juni 2020, dat het land 173 ton zuurstof per dag nodig heeft. De decaan van het Medical College of Peru schat dat de natie daar ongeveer 20% van produceert. Het probleem is het gevolg van tientallen jaren van onderinvestering in ziekenhuizen, corruptie en slecht management, aldus verschillende medische leiders. Het ziekenhuis in Tumbes, vlakbij de grens met Ecuador, waar de familie van Marchan woont, heeft een fabriek die al jaren niet meer werkt omdat iemand een elektronische kaart heeft gestolen die nodig is om hem te bedienen. Ambtenaren hoopten het zaterdag weer terug te krijgen.


Ondertussen hebben gezondheidswerkers van Tumbes zuurstof geïmporteerd uit Ecuador en in vrachtwagens vervoerd vanuit de dichtstbijzijnde Peruaanse fabriek, vijf uur verderop. Het grootste openbare ziekenhuis gebruikt gewoonlijk 30 tanks per week, maar heeft er nu ongeveer 200 nodig.

Velen geven ook de schuld aan de Peruaanse regering omdat ze zich niet eerder hebben voorbereid. 'Dit brengt tekortkomingen in het hele land aan het licht', zegt dr. Harold Burgos, regionaal gezondheidsdirecteur van Tumbes. 'Het kwam eraan en niemand nam het serieus.'

Andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worden geconfronteerd met - of zullen binnenkort worden geconfronteerd - met zuurstofgebrek. In de Amazone van Colombia moesten dokters patiënten naar Bogota vervoeren, omdat de enige zuurstoffabriek in de regio nauwelijks functioneert. Haïti is sterk afhankelijk van één zuurstoffabriek voor een bevolking van meer dan 11 miljoen. Ongeveer 15% van alle Covid-19-patiënten ervaart een ernstige ziekte waarvoor zuurstoftherapie nodig is, terwijl nog eens 5% ventilatie nodig heeft, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Tegen de tijd dat veel patiënten kritisch genoeg zijn om naar het ziekenhuis te gaan, hebben ze vaak een laag zuurstofgehalte in het bloed dat onmiddellijke aandacht vereist. Dat was het geval voor de oom van Armando Ancajima, die zondag naar een ziekenhuis in Talara werd gebracht, een olieproducerende stad aan de noordkust van Peru. Hij worstelde om te ademen, zijn nagels paars, hij had bij aankomst slechts 35% zuurstofverzadiging. De familie kreeg te horen dat het ziekenhuis geen zuurstof had, wat suggereert dat ze snel een manier vinden om het zelf te kopen. Ancajima zei, dat hij 10 mensen zag sterven tijdens de nacht die hij bij zijn oom doorbracht. 'Dit is de erfenis van dertig jaar onoplettendheid', zei hij.

Peru was een van de eerste landen in Latijns-Amerika die een strikte lockdown instelde, maar dat verhinderde niet dat de infecties omhoogschoten. Met bijna 185.000 gevallen heeft het land het op één na hoogste aantal in de regio. Door de grote informele sector van Peru - ongeveer 70% van de economie - moeten velen quarantaines doorbreken om geld te verdienen en voedsel te kopen.

Maar, de zuurstoftekorten zijn ook symptomatisch voor de algehele moeilijkheden die Latijns-Amerika ondervond bij het opvoeren van de medische voorraden tijdens de pandemie. Tegen de tijd dat de eerste gevallen eind februari en begin maart werden gediagnosticeerd, droogde de wereldwijde voorraad op. Niet in staat om te kopen in de Verenigde Staten of Europa, wendden velen zich tot China voor ventilatoren, die traag arriveerden. 'De mogelijkheid om goederen te kopen was al voorbijgegaan toen de eerste gevallen werden vastgesteld', zegt dr. Ciro Ugarte, directeur van de afdeling pan-Amerikaanse gezondheidsdiensten van de Pan American Health Organization. Hulpgroepen hebben geprobeerd een aantal hiaten op te vullen.

De in het VK gevestigde Hope Health Action opent binnenkort een Covid-19-afdeling met 10 zuurstofconcentrators in de havenstad Cap-Haitien op Haïti. De concentrators produceren medicinale zuurstof met behulp van elektriciteit en omgevingslucht. Desalniettemin hebben ze beperkingen. De machines leveren doorgaans tot 10 liter per minuut en ernstige Covid-19-gevallen kunnen meer vereisen, zei Rob Dalton, een spoedverpleegkundige bij de organisatie. Elke concentrator kan slechts één patiënt bedienen. 'We hebben nog meer nodig', zei Dalton. 'We hebben er zoveel nodig als we kunnen krijgen.'

In Peru kondigde Vizcarra donderdag bijna $ 25 miljoen aan om zuurstof te kopen en $ 3,2 miljoen om fabrieken en generatoren te ontwikkelen. 'Als we nationaal aan de vraag kunnen voldoen, zullen we dat ook doen', zei hij.

Misschien wel de ernstigste tekorten waren in het Amazonegebied van Peru, waar artsen in Iquitos 500 patiënten verzorgden in een ziekenhuis dat bedoeld was voor 225. Zonder zuurstoffabriek waren gezondheidswerkers tot voor kort afhankelijk van externe zendingen. De regering beloofde 60 tanks per dag per vliegtuig, hoewel er slechts 24 aankwamen. Met de hulp van de kerk en lokale gemeenschappen zijn sindsdien twee fabrieken gekocht en zijn de algemene behoeften en tekorten gedaald.


Maar, ook buiten de Amazone wordt de zuurstofschaarste steeds meer gevoeld. De afgelopen dagen zijn zelfs in het beter uitgeruste Lima rijen mensen gezien die wachten om zuurstoftanks voor geliefden te vullen met Covid-19. En in het noorden van Peru, waar de familie van Marchan woont, zeggen velen dat prijsopdrijvers profiteren. De familie gaf tot voor kort ongeveer $ 150 per dag uit aan zuurstof, in de hoop haar niet naar het ziekenhuis te brengen, wat volgens de artsen op instorten stond. Maar, toen ze erger werd en er geen zuurstof meer te vinden was, besloten ze hulp te zoeken.

Een dag nadat ze haar in het ziekenhuis had opgenomen, zei Sorroza dat een dokter belde en zei dat ze geen zuurstof hadden en de familie vroeg om wat te brengen. Later die avond, zei ze, belde een arts een neef die hem een ​​tank voor ongeveer $ 120 verkocht. Drie dagen later was ze dood. Het gezin werd op een zaterdag om zes uur 's ochtends gewaarschuwd dat ze was overleden en kreeg te horen dat ze vier uur later zou worden begraven op een nieuw aangelegde begraafplaats. Ze haastten zich om haastig afscheid te nemen en schakelden een timmermansneef in om een ​​eenvoudig wit kruis uit hout te bouwen. 'Ik heb haar niet gezien,' zei Sorroza. 'Niets.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten