zondag 7 juni 2020

'Strafinrichtingen staan bezoek toe om een gevangenisopstand te voorkomen'

Cipiers vrezen juist dat door bezoek Covid-19 strafinrichtingen binnendringt


Penitentiaire ambtenaren vrezen dat Covid-19 de strafinrichtingen binnendringt, omdat bezoek blijft toegestaan ondanks dat de situatie verergert. Wendell Pinas, hoofdvoorlichter van het Korps Penitentiaire Ambtenaren, benadrukt zondag 7 juni 2020 in de Ware Tijd, dat dit wordt gedoogd 'om een gevangenisopstand te voorkomen'

De cipiers is duidelijk gemaakt. dat zij ook buiten de werkplek besmet kunnen raken.

Bij de inrichting aan de Duisburglaan en het Huis van Bewaring wordt bezoek  mondjesmaat toegestaan. Er zijn wasbakken geplaatst om de handen te reinigen en het dragen van een mondkapje is verplicht. Bezoekers en gedetineerden zijn gescheiden door een doorzichtige plaat, in tegenstelling tot de gevangenissen van Hazard in Nickerie en Santo Boma. Bij deze twee instellingen mogen bezoekers alleen spullen afgegeven. Er is geen 'face to face contact', zegt Pinas.

Maar, Daniëlle Veira, directrice van het bureau Nationale Veiligheid, zei vrijdag tijdens de update persconferentie van het Covid-19 Managementteam, dat arrestanten geen bezoek mogen ontvangen. Wel mogen ze kleding en voeding krijgen.

Pinas vindt dat er met mens en materiaal wordt gewerkt, dus er kan van alles gebeuren. 'Om een opstand te voorkomen worden de gedetineerden zoet gehouden door bezoek toe te laten.'

Volgens ingewijden is de directie bang dat gedetineerden in opstand zullen komen. Om die reden wil de leiding de gevangenen niet te kort doen.

Het bezoek was gestopt, maar sinds vorige week mogen buitenstaanders weer op de terreinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten